Λουκέτα στη Βιομηχανία και έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων
Έξι νέα λουκέτα σε εργοστάσια πολυεθνικών και ελληνικές βιομηχανίες στην πατρίδα μας είχαμε το τελευταίο εξάμηνο του 2024, με τους Συνδέσμους Βιομηχανιών να προειδοποιούν πως η βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με υψηλά κόστη ηλεκτρικής ενέργειας (βλέπε Χρηματιστήριο Ενέργειας), τα οποία απειλούν την ύπαρξή της.
Το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής συρματόσχοινων της Σύρμα Α.Ε. στον Βόλο, η μοναδική στην Ελλάδα υαλουργία «Γιούλα» στο Αιγάλεω, δυο εργοστάσια της χαρτοποιίας Sonoco Ελλάς Α.Ε. στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης και στο Σταυροχώρι στο Κιλκίς, η ελληνική κλωστοϋφαντουργία Fieratex της οικογένειας Ανεζουλάκη, η επίσης κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσος, η εμβληματική οινοποιία Τσάνταλης με ιστορία 134 ετών, έρχονται να προστεθούν στη σειρά λουκέτων βιομηχανιών που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, από το 2019 έως και το 2023 έκλεισαν το εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας, η Frigoglass στην Κάτω Αχαΐα, το εργοστάσιο της Schneider Electric στα Οινόφυτα, το εργοστάσιο της Pipelife στη Θήβα, το οποίο παρήγαγε συστήματα σωληνώσεων, το εργοστάσιο της Pitsos στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, το εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα μετά από 56 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το εργοστάσιο της Reckitt Benckiser στη Χαλκίδα, το εργοστάσιο παραγωγής μεταλλικής συσκευασίας αναψυκτικών, ζύθου και τροφίμων στην Πάτρα από την Crown Hellas Can κ.α.
Από την άλλη, οι επενδύσεις από το 2019 έως το 2023 αυξήθηκαν από 5 δισ. ευρώ το Β’ τρίμηνο του 2019 μόνον στα 7 δισ. ευρώ το Β’ τρίμηνο του 2023 παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για διπλάσιο ποσοστό επενδύσεων. Τα δυο τρίτα αυτής της αύξησης, όμως, (1,4 δισ. ευρώ) οφείλονται στις κατοικίες και λοιπές κατασκευές και όχι σε μηχανολογικό εξοπλισμό, μεταφορικό εξοπλισμό, οπλικά συστήματα ή αγροτικά προϊόντα. Παράλληλα, οι αποσβέσεις παγίου κεφαλαίου παραμένουν υψηλότερες από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, οπότε και έχουμε αποεπένδυση στη χώρα μας.
Η ΝΙΚΗ επιμένει στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε παραγωγικές επενδύσεις, στη συντήρηση και κατασκευή υποδομών, στην κάλυψη του μεγάλου επενδυτικού κενού της τελευταίας 15ετίας, στην επαναλειτουργία στρατηγικών βιομηχανιών (ΛΑΡΚΟ, Ελληνικά Σιδηροκράματα, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κλπ.) υπό δημόσιο έλεγχο, στην απρόσκοπτη απορρόφηση των κεφαλαίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μόνον σε επενδυτικούς σκοπούς, στην άμεση επαναλειτουργία - με κρατική ενίσχυση και συμμετοχή του Δημοσίου - στη διοίκηση όσων εργοστασίων έκλεισαν τα τελευταία πέντε χρόνια και ο μηχανολογικός εξοπλισμός τους παραμένει στις εγκαταστάσεις τους.
Αντώνης Καλόγηρος
Οικονομολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης
Υπεύθυνος ΘΟ Εθνικής Οικονομίας της ΝΙΚΗΣ