Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα

ΝΙΚΗ – Καταστατικό

ΝΙΚΗ – Καταστατικό

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ «ΝΙΚΗ»

 

1.Επωνυμία-Έδρα-Έμβλημα-Σφραγίδα

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα µε την επωνυμία “ΝΙΚΗ”, ιδρύθηκε στην ΘεσσαλοΝΙΚΗ την 17η Ιουνίου 2019. Η επωνυμία του Κινήματος δύναται να αναφέρεται και απλώς ως (η) ΝΙΚΗ. Έδρα του Κινήματος είναι η Θεσσαλονίκη. 

Το βασικό έμβλημά του έχει χρώμα γαλάζιο του ελληνικού ουρανού, σχήμα ημιτελές σταυροειδές, απαρτιζόμενο από δύο κάθετες ηλιακές ακτίνες και μία αριστερή πτεροειδή ακτίνα. Το όνομα του Κινήματος (ΝΙΚΗ) έχει χρώμα ερυθρό πορφυρό, με κεφαλαία γράμματα σε ειδική φιλοτέχνηση. Η σφραγίδα είναι κυκλική, φέρει το σήμα, το έτος ίδρυσης και το έμβλημα του Κινήματος στο κέντρο και περιμετρικά την φράση Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα – «ΝΙΚΗ». Το χρώμα που υιοθετεί η ΝΙΚΗ για να απεικονίζεται στα διάφορα γραφήματα είναι το πορφυρό της αυτοκρατορικής πορφύρας.

Το Κίνημα χρησιμοποιεί ως διακριτικό τίτλο την λέξη «ΝΙΚΗ» και κατοχυρώνει διά της παρούσης και την διακριτική επωνυμία «ΛΑΟΝΙΚΗ» για δυνητική πρόσθετη χρήση στο μέλλον.
Το σήμα του Κινήματος προέρχεται από την κάθετη τομή δύο πτερύγων. Η αριστερή πλευρά ομοιάζει με φτερά που συμβολίζουν τον Ευαγγελισμό της Πατρίδας μας, των προσδοκιών που τόση  ανάγκη έχει ο λαός μας, ευρισκόμενος στα πρόθυρα της πνευματικής, βιολογικής και εδαφικής καταστροφής του. Συμβολίζει την δυνατή αναπτέρωση του ηθικού, της ελπίδας και την αποφασιστικότητά μας να πάρουμε τη ζωή μας ξανά στα χέρια μας και να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας. Το σήμα είναι χρώματος γαλανού.

Επισυνάπτεται ακολούθως γραφική απεικόνιση του σήματος με τους κωδικούς των χρωμάτων, ώστε να είναι γνωστό δημόσια και αναμφισβήτητα το σήμα του Κινήματος.

Κωδικοί χρωμάτων: Μπλέ του Ελληνικού Ουρανού (κλίμακα Pantone 2175 C), Αυτοκρατορικό Πορφυρό (κλίμακα Pantone 19 - 3528) και Ερυθρό Πορφυρό  (κλίμακα Pantone 221 C)

Σε σκούρο φόντο, ο λογότυπος της ΝΙΚΗΣ αποδίδεται με μονόχρωμη ολόλευκη εκδοχή, όπως απεικονίζεται κατωτέρω:

Ή εναλλακτικά:

2. Σκοπός

Η “ΝΙΚΗ” είναι το Κίνημα το οποίο έχει σκοπό να ενώσει όλους τους Έλληνες για την υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας του συνόλου του έθνους, των αξιών της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως και του δημοκρατικού χαρακτήρα του έθνους-κράτους.

 

3. Στόχοι

Βασικοί στόχοι του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος «ΝΙΚΗ» είναι:

α.    Η κατάργηση της «κομματοκρατίας», ήτοι της επιρροής των κομματικών μηχανισμών στην εθνική και κοινωνική ζωή του ελληνικού λαού, η οποία εμποδίζει την διάκριση των εξουσιών (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική), την ελευθερία του Τύπου, την υγιή λειτουργία του συνδικαλισμού, την χρηστή και αξιοκρατική Δημόσια διοίκηση, όπως και την αξιοκρατική διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και γενικά, την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως σαφώς ορίζει το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος.
Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για μία πλειάδα θεμάτων, όπως π.χ. ενδεικτικά, η διενέργεια δημοψηφισμάτων για κρίσιμα θέματα, ο υποχρεωτικός σεβασμός της λαϊκής ετυμηγορίας του έθνους, η χρηματοδότηση των κομμάτων κ.ά. συναφή.
Προϋπόθεση των ανωτέρω αποτελεί η απαγκίστρωση από κάθε μορφής ξενοκρατία.

β.    Η απεξάρτηση της χώρας από παράνομες και καταχρηστικές δεσμεύσεις, π.χ. μνημόνια [ενδεικτικά: Μνημόνια Συνεννόησης, τα Μνημόνια Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ), τα Μνημόνια Συνεννόησης στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής, τις Συμβάσεις Δανειακής Διευκόλυνσης, τους Εφαρμοστικούς Νόμους, τα Μεσοπρόθεσμα Σχέδια Δημοσιονομικής και Διαρθρωτικής], «Συμφωνία των Πρεσπών», κ.α., καθώς και η ενημέρωση του ελληνικού λαού σχετικά με όλες τις αντιλαϊκές και αντεθνικές συμφωνίες, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον αντίστοιχες περιπτώσεις.

γ.     Η υποστήριξη και η συνεργασία με τους απανταχού Έλληνες εντός και εκτός ελληνικής επικρατείας, προς προβολή της Ρωμηοσύνης ως ιδέας και ως τρόπου σκέψης και αρχών ζωής. Οι αξίες της Ρωμηοσύνης αποτελούν για το Κίνημά μας το ενδεδειγμένο θεμέλιο του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

δ.     Η υπεράσπιση τόσο της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, όσο και της ιδιοπροσωπίας και της ιστορικής συνέχειας του ελληνικού λαού και του έθνους.

ε.     Η ανασυγκρότηση της Παιδείας για την διατήρηση και προβολή των διαχρονικών αξιών και αρχών του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης Πίστης.

στ.   Η υποστήριξη της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας, των γεννήσεων, αλλά και του αγέννητου παιδιού για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

ζ.     Η ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας και παραγωγής, μέσω της στήριξης του πρωτογενούς τομέα και της υπαίθρου, της μεταποίησης, της έντιμης επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, των δίκαιων οικονομικών σχέσεων μεταξύ των οικονομικών παραγόντων. Όπως κάθε εξουσία, έτσι και η οικονομική εξουσία,  σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να πηγάζει από τον λαό και να υπάρχει υπέρ αυτού και του έθνους.

η.   Η ενότητα όλων των καλοπροαίρετων και έντιμων πολιτών που σέβονται τα Ελληνορθόδοξα ιδεώδη, ασχέτως λοιπών πολιτικοϊδεολογικών πεποιθήσεων. Η πολιτική ταυτότητα της ΝΙΚΗΣ αποτελεί την ενσάρκωση των αξιών της Ρωμηοσύνης.

θ.   Η Κοινοτιστική αποκέντρωση.

ι.    Η παροχή κινήτρων για απόκτηση ιδιοκτησίας στην Περιφέρεια και σε ακριτικές περιοχές.

κ.   Ο επαναπατρισμός του ελληνικού ανθρωπίνου κεφαλαίου που ζει στο εξωτερικό, με στόχο την αύξηση του πληθυσμού και την γενικότερη ανάπτυξη της χώρας.

λ.   Η επίτευξη αυτάρκειας σε βασικούς τομείς, όπως ενδεικτικά: ενέργειας, διατροφής, άμυνας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η λειτουργία του κράτους σε περιόδους κρίσεων. Στο πλαίσιο της ενότητας, η ΝΙΚΗ σχεδιάζεται κατά τρόπον, ώστε να αποτελεί η ίδια τον φορέα ενότητας όλων των πολιτών που εμφορούνται από τις παραπάνω αξίες, θεωρώντας ως μόνη δόκιμη λύση ενότητας την συνένωση προσώπων κατά την προσωπική τους αξία και θέληση για σχηματισμό ενός ενιαίου και άρρηκτου πολιτικού σχηματισμού.

4. Αρχές Οργανωτικής Λειτουργίας

Το Κίνημα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια, οικονομική διαύγεια και λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης και λειτουργίας του, με τακτική αξιολόγηση του εκτελεσθέντος έργου και στοχοθεσία. Συλλογικό υποκείμενο της δημοκρατικής λειτουργίας είναι το σύνολο των μελών που εργάζεται για την πραγμάτωση του σκοπού και των στόχων του. Όλα τα όργανα του Κινήματος είναι γνησίως συλλογικά, συμμετοχικά, αντιπροσωπευτικά της βούλησης και των ιδρυτικών αρχών και σκοπών του Κινήματος.

Η σύλληψη της ιδέας της ΝΙΚΗΣ και ο σχεδιασμός της αποβλέπουν στο να γίνει ένα πολιτικό Κίνημα διαφορετικό από τα τυπικά κόμματα, ξεχωριστό στο πνεύμα, στην οργάνωση, στην μέθοδο επίτευξης των σκοπών του και στον απώτερο Αντικειμενικό σκοπό, την κατάργηση της κομματοκρατίας (δηλαδή τον κομματικό έλεγχο της κρατικής λειτουργίας) και την επαναφορά της αληθινής Δημοκρατίας. 

 

5. Όργανα Λειτουργίας του Κινήματος

Τα όργανα λειτουργίας της ΝΙΚΗΣ, αποτελούνται από το ΣΥΝΕΔΡΙΟ, το «ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟΝ», την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ, την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, τις ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ και τις ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ).

5.1. Δεκαπενταμελές Βουλευτήριον

Το δεκαπενταμελές Βουλευτήριον έχει ως αποστολή την διασφάλιση της μακρόχρονης άτρεπτης πορείας όλου του Κινήματος σύμφωνα προς τους σκοπούς της ΝΙΚΗΣ. Το Βουλευτήριον είναι στελεχωμένο από πρόσωπα που εμφορούνται από τις αξίες της ΝΙΚΗΣ, διατηρεί το κλίμα ενότητας των μελών ως προς το πνεύμα, τις ηθικές αξίες, την ενότητα και την οργάνωσή της. Συγχρόνως, εγγυάται την σταθερότητα ως προς τις ιδρυτικές αξίες και την κατεύθυνση των μελλοντικών πολιτικών της επιλογών.

Η σύνθεση του Βουλευτηρίου ορίζεται από το τακτικό Συνέδριο του Κινήματος. Το Βουλευτήριον αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη:

  • Τον Πρόεδρο του Κινήματος, που εκπροσωπεί τον Τομέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Βουλευτήριο
  • Τρία (3) μέλη που αποτελούν το Διαρκές Βουλευτήριο
  • Έντεκα (11) μέλη που αποτελούν τους Τομεάρχες του Κινήματος

5.1.1. Διαρκές Βουλευτήριον και Οργανωτικός Συντονιστής

Τα τρία από τα δεκαπέντε μέλη του Βουλευτηρίου αποτελούν το Διαρκές Βουλευτήριον, το οποίο έχει τριετή θητεία και είναι υπεύθυνο για την άμεση διαχείριση και λύση των πάσης φύσεως τρεχόντων θεμάτων.

Για τον εύρυθμο συντονισμό των εργασιών του Βουλευτηρίου ορίζεται ως Οργανωτικός Συντονιστής ένα μέλος του Διαρκούς Βουλευτηρίου με ετήσια θητεία. Στη θέση του Οργανωτικού Συντονιστή θα εναλλάσσονται εκ περιτροπής ανά έτος όλα τα μέλη του Διαρκούς Βουλευτηρίου, με τη σειρά που θα αποφασίζουν οι ίδιοι. Κάθε μέλος του Διαρκούς Βουλευτηρίου θα εποπτεύει τέσσερις τομείς ευθύνης, όπως αναφέρονται κατωτέρω. Ο Οργανωτικός Συντονιστής έχει την ευθύνη να συντονίζει τις εργασίες του Βουλευτηρίου και να μεταφέρει τις εν γένει αποφάσεις του Βουλευτηρίου στα υπόλοιπα Όργανα του Κινήματος.

Τα τρία μέλη του Διαρκούς Βουλευτηρίου πρέπει να είναι δοκιμασμένα και ενωτικά πρόσωπα. Γι’ αυτό προτείνονται και συστήνονται προς ψήφιση στο Συνέδριο από το απερχόμενο Βουλευτήριο. Ο πρόεδρος αναγγέλλει την πρόταση του Βουλευτηρίου για τα τρία πρόσωπα του Διαρκούς Βουλευτηρίου. Τα τρία πρόσωπα τίθενται προς ψήφιση από το σώμα του Συνεδρίου σε ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο δίπλα από κάθε πρόσωπο έχει δυο κουτάκια με ΝΑΙ ή ΟΧΙ και οι σύνεδροι σημειώνουν την επιλογή που θέλουν για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Αν κάποιο ή κάποια πρόσωπα δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 από τα μέλη του Συνεδρίου, δεν μπορεί να είναι στο νέο Διαρκές Βουλευτήριο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Πρόεδρος προτείνει τρία (3) νέα πρόσωπα και οι σύνεδροι ψηφίζουν ξανά. Το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους από τους τρεις (3), αφού βέβαια συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% + 1, θα καλύψει την θέση ή τις θέσεις από το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που δεν συγκέντρωσαν το 50% + 1 στην πρώτη ψηφοφορία (την πρόταση του απερχόμενου Βουλευτηρίου). Η διαδικασία συνεχίζεται όπως παραπάνω, μέχρι τρία πρόσωπα να λάβουν το 50% + 1 των ψήφων των συνέδρων.

Παράδειγμα: Ο Πρόεδρος ανακοινώνει στο Συνέδριο ότι οι τρεις προτεινόμενοι από το απερχόμενο Βουλευτήριο για το Διαρκές Βουλευτήριο είναι ο Α, ο Β και ο Γ. Αν στην ψηφοφορία ο Α συγκεντρώσει το 50% + 1, ενώ ο Β και ο Γ  δεν συγκεντρώσουν το 50% + 1 των ψήφων των συνέδρων, τότε ο Πρόεδρος προτείνει τρία (3) νέα πρόσωπα για το Διαρκές Βουλευτήριο και γίνεται νέα ψηφοφορία. Στην ψηφοφορία, τα δύο πρόσωπα που θα συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους και τουλάχιστον πάνω από το 50% + 1 των συνέδρων εκλέγονται στο νέο Διαρκές Βουλευτήριο.

Σε περίπτωση που κάποιο μέλος του Διαρκούς Βουλευτηρίου χρήζει αντικατάστασης για οποιονδήποτε λόγο, ο Πρόεδρος με τα άλλα δύο μέλη αποφασίζουν για την αντικατάστασή του και για το πρόσωπο που θα το αντικαταστήσει.  

5.1.2. Διαρκές Βουλευτήριον και Οργανωτικός Συντονιστής

Τα έντεκα μέλη του Βουλευτηρίου θα έχουν θητεία μέχρι το επόμενο τακτικό Συνέδριο και ο καθένας θα είναι υπεύθυνος για έναν από τους κάτωθι τομείς ευθύνης:

  • Τομέας Γραμματειών
  • Τομέας συντονισμού Θεματικών Ομάδων
  • Τομέας Πολιτικού Σχεδιασμού
  • Τομέας Επικοινωνίας – Γραφείου Τύπου
  • Τομέας Απόδημου Ελληνισμού
  • Τομέας Νομικού Τμήματος
  • Τομέας Νεότητας
  • Τομέας Ακαδημίας Στελεχών
  • Τομέας Οικονομικών
  • Τομέας Εκλογών
  • Τομέας Διαχείρισης ανθρώπινων και υλικών πόρων

Τομεάρχης του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Πρόεδρος του Κινήματος.

Ο κάθε Τομεάρχης επιλέγει την ομάδα που θα έχει ως συνεργάτες στον Τομέα του. Παράλληλα, συντάσσει τον κανονισμό λειτουργίας του Τομέα του, ο οποίος εγκρίνεται από το Βουλευτήριον. Η οργάνωση των Τομέων δύναται να αλλάξει με απόφαση του Βουλευτηρίου και ανάλογα με τις ανάγκες, χωρίς να χρειάζεται τροποποίηση του Καταστατικού ως προς την οργάνωση.

Μετά την εκλογή του Διαρκούς Βουλευτηρίου και των 11 μελών του Βουλευτηρίου (12ο μέλος ο Πρόεδρος), ο Πρόεδρος με τη σύμφωνη ή πλειοψηφική γνώμη του Διαρκούς, αναθέτει τον κατάλληλο Τομέα σε κάθε μέλος του Βουλευτηρίου, σύμφωνα με τις γνώσεις, την πείρα, τις ικανότητες εκάστου και τις ανάγκες του Κινήματος. Ο Πρόεδρος και το Διαρκές Βουλευτήριον, αν παραστεί ανάγκη, έχουν το δικαίωμα να κάνουν αλλαγές στους Τομείς και να προτείνουν αιτιολογημένα και γραπτώς την παύση κάποιου μέλους του Βουλευτηρίου, όταν δημιουργεί προβλήματα, δεν συνεργάζεται και αδυνατεί να οργανώσει τον Τομέα του. Ύστερα, θα αποφαίνεται η Επιτροπή Δεοντολογίας και η αναπλήρωση του νέου μέλους θα γίνει από τα αναπληρωματικά μέλη που θα έχουν εκλεγεί στο Συνέδριο, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναλύονται παρακάτω. 

5.1.3. Γενικά

Το Βουλευτήριο έχει την ευθύνη ανάθεσης και εποπτείας του έργου των Οργάνων της ΝΙΚΗΣ. Λαμβάνει τις καίριες στρατηγικές αποφάσεις με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο κατά πλειοψηφία, επιδιώκοντας πάντοτε την ομοφωνία. Επιπροσθέτως, δύναται να εξουσιοδοτεί τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΝΙΚΗΣ να αποφασίζουν επί λοιπών θεμάτων ή θεμάτων που αυτό τους αναθέτει. Στο πλαίσιο της τεθείσας αποστολής του, με αιτιολογημένη απόφασή του έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε αποφάσεις άλλων οργάνων.

Το Βουλευτήριον είναι υπεύθυνο για την Οργάνωση, την Διοίκηση, την Στελέχωση και την Προβολή του Κινήματος. Οι δώδεκα τομείς του Βουλευτηρίου καλύπτουν όλα τα πρόσωπα, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες της ΝΙΚΗΣ.

Το Βουλευτήριον λαμβάνει τις καίριες αποφάσεις συλλογικά και δημοκρατικά και αποτελεί την καινοτόμο εφαρμογή της Συλλογικής Ηγεσίας σε αντίθεση με το υπόλοιπο κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο είναι αρχηγοκεντρικό.

Για όσα θέματα ανακύπτουν που δεν προβλέπονται από το Καταστατικό, το Βουλευτήριον είναι το υπεύθυνο σώμα να καταρτίσει σχετική εσωτερική διαδικασία.

Λόγω της αποστολής  τους,  τα  μέλη  του  Βουλευτηρίου  οφείλουν  να παραιτούνται  οποιουδήποτε δικαιώματος να θέτουν υποψηφιότητα σε εθνικές, περιφερειακές, αυτοδιοικητικές ή ευρωπαϊκές εκλογές, μέχρι το επόμενο Συνέδριο, ενώ ακόμα δεν μισθοδοτούνται από το Κίνημα για την άσκηση των καθηκόντων τους ως μέλη του Βουλευτηρίου, εκτός από τη λήψη αποζημίωσης για έξοδα μετακίνησης και διαμονής κτλ. για σκοπούς του Κινήματος.

Τα 11 μέλη του Βουλευτηρίου (12ος ο Πρόεδρος) θα εκλέγονται από τους Συνέδρους, ενώ θα εκλεγούν και 11 αναπληρωματικοί. Οι αναπληρωματικοί θα αναλαμβάνουν βοηθοί στους Τομεάρχες του Βουλευτηρίου και αναπληρωματικοί τους σε περίπτωση αντικατάστασής τους. Παράλληλα, στις συνεδριάσεις του Βουλευτηρίου, όταν απουσιάζει κάποιος Τομεάρχης, θα τον αντικαθιστά ο αναπληρωματικός του με δικαίωμα ψήφου, αν υπάρχει κάποια ψηφοφορία. Οι Τομείς στους οποίους θα είναι βοηθοί και τους οποίους θα αναπληρώνουν τα αναπληρωματικά μέλη, θα ορίζονται από τον Πρόεδρο και το Διαρκές Βουλευτήριο.  

Υποψηφιότητα για μέλος του Βουλευτηρίου μπορεί να θέσει κάθε σύνεδρος ο οποίος έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του.

Με κοινή απόφαση του Προέδρου και του Διαρκούς Βουλευτηρίου, δύνανται να συγκαλούνται και να συνεδριάζουν από κοινού το Βουλευτήριο και η Κ.Ο., προκειμένου να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα ή θέματα πολιτικής που δεν καλύπτονται από τις καταστατικές θέσεις του Κινήματος και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. 

5.2. Θεματικές Ομάδες

Οι Θεματικές Ομάδες (στο εξής Θ.Ο.) έχουν στόχο την παραγωγή πολιτικής σκέψης στοχευμένης στο θεματικό τους αντικείμενο. Παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα ενδιαφέροντός τους και αναπτύσσουν πολιτικές θέσεις, τις οποίες προτείνουν προς υιοθέτηση στο Κίνημα μέσω των καταστατικών διαδικασιών του και παράλληλα βοηθούν το έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Περαιτέρω, έχουν την ευθύνη προώθησης των εκάστοτε θέσεων του Κινήματος στον κλάδο τους, μέσα από αρθογραφία, εκπομπές, συμμετοχή σε συνέδρια και επαφές με κλαδικούς ομοιοεπαγγελματικούς ή θεματικούς θεσμούς.

Οι Θ.Ο. έχουν πανελλαδική σύνθεση ασχέτως Τοπικών Κοινοτήτων, παρέχοντας σε κάθε μέλος της ΝΙΚΗΣ με σχετική θεματική εξειδίκευση το δημοκρατικό δικαίωμα απευθείας συμμετοχής του στα όργανα και στην πολιτική σκέψη του Κινήματος, χωρίς διάκριση περιοχής ή ανάγκη εκλογικής αναγνώρισης. Στις Θ.Ο. δύνανται να συμμετέχουν μέλη και φίλοι του Κινήματος αλλά και ως εξωτερικοί σύμβουλοι, πρόσωπα που δεν είναι μέλη του Κινήματος, με στόχο την επαρκή επιστημονική ενημέρωση της ΝΙΚΗΣ για το συμφέρον όλης της κοινωνίας.

Ο Τομεάρχης των Θ.Ο. αξιολογεί και εισηγείται έναν ή περισσότερους υποψήφιους για την θέση του Επικεφαλής των Θ.Ο. και το Βουλευτήριο αποφασίζει συλλογικά, ιδανικά αφού περάσουν από συνέντευξη οι υποψήφιοι, εάν χρειάζεται.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες Θ.Ο., χωρίς να υπάρχει περιορισμός σε μεταβολές, με πρόταση του Τομεάρχη των Θ.Ο. και έγκριση του Βουλευτηρίου:

  • Εξωτερικών   
  • Άμυνας   
  • Δημοσιονομικών/ Φορολογικών   
  • Εργασιακών   
  • Παιδείας   
  • Πολιτισμού   
  • Οικογένειας – Δημογραφικής Ανάπτυξης   
  • Πρωτογενούς Τομέα   
  • Περιβάλλοντος & Ενέργειας   
  • Υγείας – Κοινωνικής Πολιτικής   
  • Ψηφιακής Διακυβέρνησης   
  • Αθλητισμού
  • Προστασίας Πολίτη   
  • Δικαιοσύνης   
  • Εθνικής Οικονομίας   
  • Καινοτομίας – Βιομηχανίας    
  • Τουρισμού   
  • Διατροφής - Εστίασης   
  • Χρηματο-οικονομικών – Τραπεζών   
  • Ανάπτυξης & Επενδύσεων   
  • Ρωμηοσύνης   
  • Δημόσιας Διοίκησης   
  • Πολιτικής Προστασίας   
  • Θέματα ΑΜΕΑ   
  • Τοπικής  Αυτοδιοίκησης   
  • Υποδομών & Μεταφορών

5.3. Αποκεντρωμένη Διοικητική Δομή:   «Τοπικές Κοινότητες»

Το Κίνημα “ΝΙΚΗ” επιδιώκει την συμμετοχή όλων των Ελλήνων στις διαδικασίες του, εφόσον ενστερνίζονται τις καταστατικές αρχές του και τους πολιτικούς στόχους του. Για αυτόν τον λόγο, πέραν των ανωτέρω περιγραφομένων κεντρικών οργάνων, συνιστάται και οργανωτική δομή κατά τόπους για τη δραστηριοποίηση του Κινήματος και την ενεργοποίηση και συμμετοχή των μελών του.
 

5.3.1.    Τοπικές Κοινότητες ΝΙΚΗΣ (Δήμοι): Οργάνωση και Λειτουργία

  1. Σε κάθε δήμο της χώρας δημιουργείται Δημοτική Κοινότητα. Αυτή διατηρεί γραφεία -εφόσον υπάρχει η δυνατότητα- και αποτελείται από τα εγγεγραμμένα μέλη του Κινήματος που έχουν την κατοικία τους στον οικείο δήμο ή έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα εκεί.
  2. Η Δημοτική Κοινότητα διοικείται σύμφωνα με το καταστατικό και τις αποφάσεις των ανωτέρων οργάνων του Κινήματος και από το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, το οποίο δύναται να αποτελείται από Υπεύθυνο Κοινότητας και ένα ή περισσότερα πρόσωπα ως Γραμματείς Κοινότητας, ανάλογα με το μέγεθός της (όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα), οι οποίοι και συναποφασίζουν για την σύσταση ευρυτέρων ομάδων κατά την δική τους κρίση. Υπεύθυνος της Κοινότητας αναλαμβάνει ο πρώτος σε ψήφους και οι υπόλοιποι κατά σειρά ψήφων αποτελούν τους αναπληρωματικούς. Σε διαφορετική ψηφοφορία εκλέγεται η Γραμματεία της Κοινότητας. Για τη Γραμματεία αναδεικνύεται ο Επικεφαλής Γραμματέας αλλά και επιπρόσθετος αριθμός Γραμματέων που εξαρτάται από το πλήθος των Μελών της Κοινότητας, ως εξής:

    Πλήθος Μελών Τοπικής Κοινότητας Αριθμός μελών Γραμματείας
    Έως 15 μέλη 2 (1 Επικεφαλής + 1 Γραμματέας)
    16-50 μέλη 4 (1 Επικεφαλής + 3 Γραμματείς)
    51-100 μέλη 6 (1 Επικεφαλής + 5 Γραμματείς)
    >100 μέλη 8 (1 Επικεφαλής + 7 Γραμματείς)


  3. Υποχρεώσεις και ευθύνες του Υπευθύνου Κοινότητας είναι:
    • Δημιουργία φίλων, Μελών, και πρόταση Υποψηφίων μελών.
    • Εντοπισμός ευκαιριών για εκδηλώσεις και ανάπτυξη καλών σχέσεων της ΝΙΚΗΣ με την τοπική κοινωνία (ΜΜΕ, φορείς και ιδρύματα).
    • Τακτική συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια του Τομέα Ακαδημίας Στελεχών της ΝΙΚΗΣ.
    • Περιοδική ενημέρωση της Κεντρικής Γραμματείας για μεταφορά παλμού, προτάσεων και ερωτημάτων των Φίλων της ΝΙΚΗΣ, όπως και η γνωστοποίηση των θέσεων της ΝΙΚΗΣ στους Φίλους.
    • Τριμηνιαίος απολογισμός δράσης. 
  4. Υποχρεώσεις και ευθύνες της Γραμματείας της Κοινότητας είναι η:
    • Ενημέρωση της Κεντρικής Γραμματείας της ΝΙΚΗΣ για κάθε θέμα που άπτεται της κεντρικής διοίκησης.
    • Συνδρομή και γραμματειακή υποστήριξη του Υπευθύνου Κοινότητας.
    • Τήρηση Μητρώου Φίλων και Μελών με τις απαιτούμενες προδιαγραφές για προστασία προσωπικών δεδομένων.
    • Διασφάλιση ταμειακής ενημερότητας των Μελών της Κοινότητας.
    • Επιμέλεια διοργάνωσης και επικοινωνίας τοπικών εκδηλώσεων.
    • Διαχείριση του επικοινωνιακού υλικού.
    • Οργάνωση επιτήρησης / εκπροσώπησης της ΝΙΚΗΣ στα εκλογικά κέντρα.
    • Τριμηνιαίος οικονομικός απολογισμός.
      Πριν από κάθε συνεδρίαση, το συμβούλιο οφείλει να ενημερώνει προσηκόντως τη νομαρχιακή Κοινότητα, ώστε, εάν είναι δυνατόν, να παρίσταται ως παρατηρητής με δικαίωμα λόγου μέλος ανώτερου οργάνου.
  5. Οι Υπεύθυνοι και οι Γραμματείς των Δημοτικών Κοινοτήτων, εκλέγονται ή κληρώνονται, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5.3.1.β. με τοπικές εκλογές κάθε δύο έτη. Στις εκλογές, δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κινήματος που έχουν τουλάχιστον 1 έτος στο Κίνημα και είναι οικονομικά ενήμερα. 

5.3.2. Τοπικές Κοινότητες ΝΙΚΗΣ (Νομαρχίες – Εκλογικές Περιφέρειες): Οργάνωση και Λειτουργία

  1. Σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας συστήνεται Νομαρχιακή Κοινότητα ΝΙΚΗΣ, που αποτελείται από τις Δημοτικές Κοινότητες του νομού και είναι η κεντρική οργανωτική μονάδα του Κινήματος. Αυτή διατηρεί γραφεία, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, και αποτελείται από τα εγγεγραμμένα μέλη των Δημοτικών Κοινοτήτων που υπάγονται σε αυτήν. Η Ν.Κ. δημιουργείται στην πρωτεύουσα κάθε νομού. Οι εκλογικές περιφέρειες του νομού Αττικής και του νομού Θεσσαλονίκης θεωρούνται ξεχωριστές Νομαρχιακές Κοινότητες. Όπου υπάρχει Ν.Κ. δεν θα υπάρχει Δημοτική Κοινότητα.
  2. Η Νομαρχιακή Κοινότητα διοικείται σύμφωνα με το καταστατικό και τις αποφάσεις των ανωτέρων οργάνων του Κινήματος και από το συμβούλιο της Νομαρχιακής Κοινότητας, το οποίο δύναται να αποτελείται από Υπεύθυνο Κοινότητας και ένα ή περισσότερα πρόσωπα ως Γραμματείς Κοινότητας, ανάλογα με το μέγεθός της (όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα), οι οποίοι και συναποφασίζουν για την σύσταση ευρυτέρων ομάδων κατά την δική τους κρίση. Υπεύθυνος της Κοινότητας αναλαμβάνει ο πρώτος σε ψήφους και οι υπόλοιποι κατά σειρά ψήφων αποτελούν τους αναπληρωματικούς. Σε διαφορετική ψηφοφορία εκλέγεται η γραμματεία της Κοινότητας. Για τη Γραμματεία αναδεικνύεται ο Επικεφαλής Γραμματέας αλλά και επιπρόσθετος αριθμός Γραμματέων που εξαρτάται από το πλήθος των Μελών της Κοινότητας, ως εξής:

    Πλήθος Μελών Τοπικής Κοινότητας Αριθμός μελών Γραμματείας
    Έως 15 μέλη 2 (1 Επικεφαλής + 1 Γραμματέας)
    16-50 μέλη 4 (1 Επικεφαλής + 3 Γραμματείς)
    51-100 μέλη 6 (1 Επικεφαλής + 5 Γραμματείς)
    >100 μέλη 8 (1 Επικεφαλής + 7 Γραμματείς)


  3. Υποχρεώσεις και ευθύνες του Υπευθύνου Νομαρχιακής Κοινότητας είναι:
    • Συντονισμός και αξιολόγηση των ενεργειών των Δημοτικών Κοινοτήτων.
    • Δημιουργία φίλων, Μελών, και πρόταση Υποψηφίων μελών.
    • Εντοπισμός ευκαιριών για εκδηλώσεις, ανάπτυξη καλών σχέσεων της ΝΙΚΗΣ με την τοπική κοινωνία (ΜΜΕ, φορείς και ιδρύματα).
    • Τακτική συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια του Τομέα Ακαδημίας Στελεχών της ΝΙΚΗΣ.
    • Περιοδική ενημέρωση της Κεντρικής Γραμματείας για μεταφορά ιδεών, προτάσεων και ερωτημάτων των Φίλων της ΝΙΚΗΣ, όπως και η γνωστοποίηση των θέσεων της ΝΙΚΗΣ στους Φίλους.
    • Τριμηνιαίος απολογισμός δράσης.

  4. Υποχρεώσεις και ευθύνες του Επικεφαλής Γραμματέως Νομαρχιακής Κοινότητας , ο οποίος με τη σειρά του αναθέτει ρόλους και ευθύνες στους υπόλοιπους Γραμματείς είναι:
    • Ενημέρωση της Κεντρικής Γραμματείας της ΝΙΚΗΣ για κάθε θέμα που άπτεται της κεντρικής διοίκησης.
    • Τήρηση του τοπικού μητρώου μελών και της δέουσας επιμέλειας για την εμπιστευτικότητα και ταμειακή τους ενημερότητα, σε πλήρη συνεργασία με την Κεντρική Γραμματεία.
    • Διαχείριση των σημείων επαφής της Τοπικής Κοινότητας με το κοινό, ήτοι: του email της Τοπικής Κοινότητας, του τηλεφώνου της Τοπικής Κοινότητας, της λειτουργίας Γραφείων (εάν υπάρχουν), των ομάδων κοινωνικής δικτύωσης με τους τοπικούς Φίλους του Κινήματος.
    • Συνδρομή και γραμματειακή υποστήριξη του Υπευθύνου Κοινότητας.
    • Επιμέλεια διοργάνωσης και επικοινωνίας τοπικών εκδηλώσεων.
    • Διαχείριση του επικοινωνιακού υλικού.
    • Έλεγχος οργάνωσης επιτήρησης / εκπροσώπησης της ΝΙΚΗΣ στα εκλογικά κέντρα.
    • Τριμηνιαίος οικονομικός απολογισμός.
  5. Οι Υπεύθυνοι και οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Κοινοτήτων, εκλέγονται ή κληρώνονται, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5.3.2.β. με τοπικές εκλογές κάθε δύο έτη. Στις εκλογές, δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κινήματος που έχουν τουλάχιστον 1 έτος στο Κίνημα και είναι οικονομικά ενήμερα.

    στ. Οι Υπεύθυνοι των Δημοτικών Κοινοτήτων που δεν θα εκλεγούν ως Υπεύθυνοι της Νομαρχιακής Κοινότητας, συμμετέχουν λόγω της ιδιότητας ή αξιώματός τους (ex officio)  στην Γραμματεία της Νομαρχιακής Κοινότητας. 

5.3.3. Τοπικές Κοινότητες ΝΙΚΗΣ (Περιφέρειες): Οργάνωση και Λειτουργία

  • Σε επίπεδο περιφέρειας συστήνεται Περιφερειακή Κοινότητα ΝΙΚΗΣ, που αποτελείται από τις Νομαρχιακές Κοινότητες της περιφέρειας. Αυτή διατηρεί γραφεία, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, και αποτελείται από τα εγγεγραμμένα μέλη των Νομαρχιακών Κοινοτήτων που υπάγονται σε αυτήν.

  • Η Περιφερειακή Κοινότητα διοικείται, σύμφωνα με το καταστατικό και τις αποφάσεις των ανωτέρων οργάνων του Κινήματος και  από το συμβούλιο της Περιφερειακής Κοινότητας που αποτελείται από τους Υπεύθυνους των Νομαρχιακών Κοινοτήτων, οι οποίοι εκλέγουν σε μυστική ψηφοφορία μεταξύ τους τον επικεφαλής της Περιφερειακής Κοινότητας και ένα ή περισσότερα πρόσωπα ως Γραμματείς Κοινότητας, ανάλογα με το μέγεθός της (όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα). Υπεύθυνος της Κοινότητας αναλαμβάνει ο πρώτος σε ψήφους και οι υπόλοιποι κατά σειρά ψήφων αποτελούν τους αναπληρωματικούς. Σε διαφορετική ψηφοφορία εκλέγεται η Γραμματεία της Κοινότητας. Για τη Γραμματεία αναδεικνύεται ο Επικεφαλής Γραμματέας αλλά και επιπρόσθετος αριθμός Γραμματέων που εξαρτάται από το πλήθος των Μελών της Κοινότητας, ως εξής:

    Πλήθος Μελών Τοπικής Κοινότητας Αριθμός μελών Γραμματείας
    Έως 15 μέλη 2 (1 Επικεφαλής + 1 Γραμματέας)
    16-50 μέλη 4 (1 Επικεφαλής + 3 Γραμματείς)
    51-100 μέλη 6 (1 Επικεφαλής + 5 Γραμματείς)
    >100 μέλη 8 (1 Επικεφαλής + 7 Γραμματείς)


  • Υποχρεώσεις και ευθύνες του Υπευθύνου Περιφερειακής Κοινότητας είναι:
    • Συντονισμός και αξιολόγηση των ενεργειών των Νομαρχιακών Κοινοτήτων.
    • Περιοδική ενημέρωση της Κεντρικής Γραμματείας για μεταφορά ιδεών, προτάσεων και ερωτημάτων των Φίλων της ΝΙΚΗΣ, όπως και η γνωστοποίηση των θέσεων της ΝΙΚΗΣ στους Φίλους.
    • Συντονισμός των Νομαρχιακών Κοινοτήτων σε προεκλογικές περιόδους για τήρηση και υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών.
    • Τριμηνιαίος απολογισμός δράσης μετά από ενημέρωση από τις Νομαρχιακές Κοινότητες.


  • Υποχρεώσεις και ευθύνες των Γραμματέων της Νομαρχιακής Κοινότητας είναι:
    • Ενημέρωση της Κεντρικής Γραμματείας της ΝΙΚΗΣ για κάθε θέμα που άπτεται της κεντρικής διοίκησης.
    • Συνδρομή και γραμματειακή υποστήριξη του Υπευθύνου της Περιφέρειας.
    • Επιμέλεια διοργάνωσης και επικοινωνίας τοπικών εκδηλώσεων.
    • Διαχείριση του επικοινωνιακού υλικού.
    • Έλεγχος οργάνωσης επιτήρησης / εκπροσώπησης της ΝΙΚΗΣ στα εκλογικά κέντρα.
    • Τριμηνιαίος οικονομικός απολογισμός μετά από ενημέρωση από τις Νομαρχιακές Κοινότητες.

  • Οι Υπεύθυνοι και οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Κοινοτήτων, εκλέγονται ή κληρώνονται, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5.3.2.β. με τοπικές εκλογές κάθε δύο έτη. Στις εκλογές, δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κινήματος που έχουν τουλάχιστον 1 έτος στο Κίνημα και είναι οικονομικά ενήμερα.

5.3.4. Οργανώσεις Αποδήμων και Ελλήνων εκτός Ελλάδος

Ομοίως σύμφωνα με τα ανωτέρω, δύνανται να συσταθούν Κοινότητες της ΝΙΚΗΣ σε ελληνικούς πληθυσμούς εκτός Ελλάδος.

5.3.5. Γενικά για τις Τοπικές Κοινότητες

5.3.5.1 Για την ανάδειξη Υπευθύνων και Γραμματέων των Τοπικών Κοινοτήτων (Δημοτικών, Νομαρχιακών, Περιφερειακών) πραγματοποιούνται εκλογές κάθε δύο έτη, με ευθύνη του Τομέα Κεντρικής Γραμματείας. Υποψηφιότητα για τις θέσεις του Υπευθύνου και της Γραμματείας μπορούν να υποβάλουν όλα τα μέλη του Κινήματος που έχουν πάνω από έναν χρόνο στο Κίνημα για το 1ο  Συνέδριο και 2 χρόνια από το 2Ο Συνέδριο και μετά και είναι οικονομικά ενήμερα.  Υπεύθυνοι των Κοινοτήτων δεν μπορούν να είναι μέλη του Βουλευτηρίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στις εκλογές των Τ.Κ., τα μέλη της Γραμματείας που εκλέγονται (ανάλογα με τον αριθμό που προβλέπεται), συνεδριάζουν και ψηφίζουν μεταξύ τους για να αναδείξουν τον Υπεύθυνο της Κοινότητας και τον Επικεφαλής Γραμματέα. Η ισχύς της διαδικασίας άρχεται στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση από την ψήφιση του παρόντος.

5.3.5.2 Οι Υπεύθυνοι των Τοπικών Κοινοτήτων (Δημοτικών, Νομαρχιακών, Περιφερειακών) για να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές ως βουλευτές ή ευρωβουλευτές, πρέπει να έχουν παραιτηθεί από την θέση τους τουλάχιστον 1 έτος πριν τις προγραμματισμένες εκλογές ή σε διάστημα 5 ημερών μετά από την επίσημη προκήρυξη έκτακτων εκλογών.

5.3.5.3 Κάποιο μέλος μπορεί να είναι Υπεύθυνος σε δύο από τις τρεις Τοπικές Κοινότητες (Δημοτική, Νομαρχιακή, Περιφερειακή).

5.3.5.4 Εάν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες για Υπεύθυνο και Γραμματεία των Τ.Κ., θα γίνεται ορισμός από τον Τομέα Κεντρικής Γραμματείας.

5.3.5.5 Σε περίπτωση ομοφωνίας της συνέλευσης μελών της Τοπικής Κοινότητας, δύναται να πραγματοποιηθεί κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων για τις θέσεις του Υπευθύνου και της Γραμματείας της Τ.Κ.

5.3.5.6 Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ υποψηφίων για τις θέσεις του Υπευθύνου και της Γραμματείας της Τ.Κ., η περίοδος θητείας ισομοιράζεται και με κλήρωση προσδιορίζεται η σειρά ανάληψης καθηκόντων.

6. Κοινοβουλευτική Ομάδα

6.1. Σκοπός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο., στο εξής) αποτελείται από τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές του Kινήματος. Πρόεδρός της είναι ο πρόεδρος του Kινήματος με δικαίωμα ψήφου ακόμη και εάν δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής. Η Κ.Ο. συνεδριάζει με σκοπό τον συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου και την άσκηση της πολιτικής, όπως αυτά ορίζονται με βάση τις αρχές και τους στόχους του Κινήματος που έχουν λάβει  έγκριση από το Βουλευτήριον. Ο Διευθυντής και ο Γραμματέας της Κ.Ο. ορίζονται βάσει εσωτερικού κανονισμού της Κ.Ο.

Θέματα και νομοσχέδια, για τα οποία υπάρχει άποψη, η οποία δεν προκύπτει από τις εκπεφρασμένες και συμπεφωνημένες πολιτικές θέσεις του Κινήματος, θα μεταφέρεται στο Βουλευτήριο η γνώμη των Βουλευτών από τον Πρόεδρο και θα αποφασίζει το Βουλευτήριο, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του επικεφαλής της αρμόδιας Θεματικής Ομάδας και άλλων ειδικών, πριν διαμορφώσουν σαφή γνώμη.

6.2. Ευθύνες Βουλευτών – Ευρωβουλευτών

Κάθε βουλευτής ή ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ, οφείλει να σέβεται τον κανονισμό της Κ.Ο., τις αρχές και τους στόχους του Κινήματος και να απέχει από διασπαστικές δράσεις ή διαφοροποιήσεις σε θέματα για τα οποία έχει ήδη ληφθεί απόφαση από τα Όργανα του Κινήματος.

Ο βουλευτής αναγνωρίζει την ουσιώδη συνδρομή του Κινήματος προκειμένου να εκλεγεί και δεσμεύεται σε περίπτωση διαγραφής του από το Κίνημα λόγω παραβιάσεως των καταστατικών του υποχρεώσεων ή των αρχών της ΝΙΚΗΣ να θέσει την έδρα του στη διάθεση του Κινήματος. 

7. Επιτροπή Δεοντολογίας και τήρησης Καταστατικού – Πειθαρχική διαδικασία

7.1. Έργο Επιτροπής 

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και τήρησης Καταστατικού μεριμνά για την συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του Κινήματος, όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό. Διαπιστώνει παραβιάσεις του καταστατικού και προβληματικές συμπεριφορές και επιβάλλει κυρώσεις, οι οποίες καθορίζονται με Εσωτερικό Κανονισμό της Επιτροπής, τον οποίο συντάσσει και εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας σε συνεργασία με τον Τομέα του Νομικού Τμήματος και εγκρίνεται κατά πλειοψηφία από κοινή συνεδρίαση του Βουλευτηρίου και της Κ.Ο. Παράλληλα, είναι το υπεύθυνο όργανο για να εκφράσει την ερμηνεία του Καταστατικού.

Μια διαγραφή μπορεί να αρθεί, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, με νέα απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που συνεδριάζει με διαφορετική σύνθεση. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας οφείλουν να είναι γραπτές, αιτιολογημένες και να έχουν σεβαστεί τα δικαιώματα του εγκαλουμένου, όπως προσδιορίζονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό της Επιτροπής. 

Η Επιτροπή, με την προσθήκη εκπροσώπων των υποψηφίων Προέδρων του Κινήματος, εποπτεύει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου του Κινήματος, η οποία εκκινείται με απόφαση του Βουλευτηρίου.

Το έργο της Επιτροπής συνδράμει δικηγόρος εν ενεργεία ή συνταξιούχος ή συνταξιούχος δικαστικός, ο οποίος προτείνεται από το Βουλευτήριο, με συμβουλευτικά καθήκοντα, του οποίου οι νομικές εισηγήσεις είναι πάντοτε γραπτές. 

7.2. Διαδικασία ψήφισης Επιτροπής Δεοντολογίας

Η Επιτροπή ψηφίζεται από το Συνέδριο με την εξής διαδικασία:

Όποιος σύνεδρος θέλει, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, εκτός από τα μέλη του Βουλευτηρίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι υποψήφιοι μπαίνουν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι σύνεδροι ψηφίζουν. Εκλέγονται οι έξι (6) πρώτοι σε σειρά και οι επόμενοι είναι αναπληρωματικοί. Κάθε εξεταζόμενη υπόθεση θα εξετάζεται από τρία (3) μέλη της Επιτροπής, μετά από κλήρωση που θα γίνεται ανάμεσα στους έξι (6).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκλογή κάποιου μέλους στην Επιτροπή Δεοντολογίας είναι να έχει τουλάχιστον 1 έτος στο Κίνημα. Μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν μπορεί να είναι μέλος του Βουλευτηρίου ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εάν κάποιο μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας θελήσει να κατέλθει ως υποψήφιος σε εθνικές για το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή σε εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να παραιτηθεί ένα έτος πριν τις τακτικές εκλογές ή 5 μέρες το αργότερο από την έκτακτη προκήρυξή τους. 

 

7.3. Πειθαρχική διαδικασία 

Κατόπιν καταγγελίας οποιουδήποτε μέλους της Κ.Ο. ή του Βουλευτηρίου ή κατόπιν καταγγελίας που υπογράφουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη του Κινήματος, δύναται να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας μέλος της Κ.Ο. ή του Βουλευτηρίου, κατόπιν σχετικής απόφασης που λαμβάνεται κατά απόλυτη πλειοψηφία σε κοινή συνεδρίαση του Βουλευτηρίου και της Κ.Ο. 

Για τα υπόλοιπα μέλη και στελέχη του Κινήματος η απόφαση παραπομπής λαμβάνεται από το Βουλευτήριο.

Σε περίπτωση που μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας παραβιάζει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές περιγράφονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό της Επιτροπής ή και για οποιοδήποτε άλλο παράπτωμα, αρμόδια για να τον κρίνει είναι σε πρώτο βαθμό η Επιτροπή Δεοντολογίας χωρίς την συμμετοχή του ιδίου και σε δεύτερο βαθμό το Βουλευτήριο. Η παραπομπή του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας γίνεται κατόπιν καταγγελίας ενός μέλους του Βουλευτηρίου ή ενός μέλους της Κ.Ο. ή τριών (3) μελών του Κινήματος.

Την ευθύνη σύγκλησης και συντονισμού της κοινής συνεδρίασης Κ.Ο. και Βουλευτηρίου έχει το Διαρκές Βουλευτήριο.  

8.    Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

8.1. Έργο Επιτροπής 

Η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου έχει ως σκοπό τον τακτικό και έκτακτο έλεγχο των οικονομικών του Κινήματος σε κεντρικό επίπεδο, με σκοπό την πλήρη διαφάνεια.  Ο έλεγχος της Επιτροπής αφορά σε εκτέλεση δαπανών, χρήση υλικού και αποφυγή αθέμιτων πρακτικών προμήθειας υλικών. 

Η Επιτροπή ελέγχει περιπτώσεις μη χρηστής οικονομικής διαχείρισης και ενημερώνει εγγράφως το Βουλευτήριο.

Ανά τρίμηνο θα γίνεται τακτικός έλεγχος στα οικονομικά του Κινήματος και έκτακτος, εάν χρειαστεί, με εντολή του Βουλευτηρίου ή του Προέδρου σε περιπτώσεις που υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες από μέλη του Κινήματος.

Η Επιτροπή συνδράμει στον ετήσιο απολογισμό που διενεργείται από τον Τομέα Οικονομικών του Κινήματος.

8.2. Έργο Επιτροπής

Η Επιτροπή ψηφίζεται από το Συνέδριο με την εξής διαδικασία:

Όποιος σύνεδρος θέλει μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, εκτός από τα μέλη του Βουλευτηρίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι υποψήφιοι μπαίνουν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι σύνεδροι ψηφίζουν. Εκλέγονται οι έξι (6) πρώτοι σε σειρά και οι επόμενοι είναι αναπληρωματικοί. Σε κάθε έλεγχο συμμετέχουν με κλήρωση τρία (3) από τα έξι (6) μέλη της Επιτροπής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκλογή κάποιου μέλους στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου είναι να έχει τουλάχιστον 1 έτος στο Κίνημα. Μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου δεν μπορεί να είναι μέλος του Βουλευτηρίου ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εάν κάποιο μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου θελήσει να κατέλθει ως υποψήφιος σε εθνικές για το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή σε εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να παραιτηθεί ένα έτος πριν τις τακτικές εκλογές ή 5 μέρες το αργότερο από την έκτακτη προκήρυξή τους.

Ο πρώτος σε ψήφους θα είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής.

9. Μέλη

9.1. Προϋποθέσεις εγγραφής

Ως μέλος του Kινήματος μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε Έλληνας στην καταγωγή, ή αποδεδειγμένος φιλέλληνας, άνω των 18 ετών, ο οποίος δεν έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα και υπό την προϋπόθεση ότι αποδέχεται το Καταστατικό και τις διακηρυγμένες αρχές του Κινήματος, δεν αντιτάσσεται σ’ αυτά και σέβεται τον Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα του έθνους-κράτους. Επιπλέον, τα νέα μέλη πρέπει να έχουν τη σύσταση δύο μελών, που έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι», τα στοιχεία των οποίων καταχωρούνται στο έντυπο της Αίτησης Μέλους. Παράλληλα, τα μέλη του Κινήματος πρέπει να πειθαρχούν στις αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος και να μην ενεργούν ενάντια σ’ αυτές. Η ένταξη στο Κίνημα γίνεται μόνο ατομικά.

Δεν είναι αποδεκτά ως μέλη της ΝΙΚΗΣ πρόσωπα, τα οποία έχουν θητεύσει σε κυβερνήσεις ή έχουν συμμετάσχει σε ψηφοφορίες του Εθνικού Κοινοβουλίου ή της Ευρωβουλής ή έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για πράξεις αντίθετες προς τις αρχές του Κινήματος. Δεν γίνονται, επίσης, αποδεκτά ως μέλη, πρόσωπα τα οποία δεν αποδέχονται την Ελληνορθόδοξη Παράδοση ή ασπάζονται ιδέες ή πρακτικές αντίθετες με αυτήν. Ακόμη, πρόσωπα οργανώσεων και ομάδων, μυστικών ή μη, που αντιστρατεύονται τα εθνικά ιδεώδη και την ελληνορθόδοξη παράδοση. 

9.2. Κατάθεση και έγκριση αιτήσεως εγγραφής μέλους

Η αίτηση: α) είτε κατατίθεται προσωπικά στον Υπεύθυνο της κατά τόπον Νομαρχιακής Κοινότητας της ΝΙΚΗΣ, ο οποίος με τη σειρά του είναι υποχρεωμένος να προωθήσει την αίτηση στην επιτροπή τήρησης μητρώου μελών, η οποία ανήκει στην Κεντρική Γραμματεία, β) είτε συμπληρώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κινήματος https://NIKH.gr. Η ιδιότητα του μέλους αποκτάται μετά από εισήγηση της Τοπικής Κοινότητας που ανήκει το μέλος και τελική έγκριση, με ομόφωνη απόφαση, της επιτροπής τήρησης μητρώου μελών, αφού εξετασθεί η αίτηση και διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής στο Κίνημα. Τα όργανα του Κινήματος δεν δεσμεύονται από χρονικό όριο για να απαντήσουν στα αιτήματα εγγραφής των υποψηφίων μελών.

9.3. Δικαιώματα και υποχρεώσεις μελών

Τα μέλη του Κινήματος υποχρεούνται και δικαιούνται συλλογικά να αναπτύσσουν δράση υπέρ των σκοπών, στόχων και αξιών του Κινήματος. Συμμετέχουν στην διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο. Υποχρεούνται στην τήρηση του καταστατικού, του εσωτερικού κανονισμού και των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων του Κινήματος. Δικαιούνται να τοποθετούνται ελεύθερα, με τρόπο κόσμιο και αρμόζοντα στην παράδοση της Ρωμηοσύνης, καθώς και να ασκούν καλοπροαίρετη κριτική και να καταθέτουν προτάσεις και αντιπροτάσεις εντός των πλαισίων των διαδικασιών του Κινήματος. Τυχόν αντίθετες δημόσιες τοποθετήσεις δεν θα πρέπει να υπονομεύουν την οργανωτική και πολιτική φυσιογνωμία και διάσταση του Κινήματος, ούτε να ακυρώνουν τους σκοπούς, στόχους και αξίες του – συμπεριφορά που δύναται να οδηγήσει στην απώλεια της ιδιότητας του μέλους.

Τα μέλη συμμετέχουν στις διαδικασίες των οργάνων που ανήκουν με δικαίωμα ψήφου. Έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν» και  «εκλέγεσθαι», αφού συμπληρώσουν 1 έτος ως μέλη.

9.4. Απώλεια ιδιότητας μέλους

Η απώλεια της ιδιότητας του μέλους ενεργείται άμεσα με απλή γραπτή αίτηση του μέλους: α)  είτε προς τον Υπεύθυνο της Νομαρχιακής Κοινότητας της ΝΙΚΗΣ στην οποία το μέλος ανήκει (και ο Υπεύθυνος προωθεί την αίτηση προς την Κεντρική Γραμματεία), β) είτε προς την Κεντρική Γραμματεία της ΝΙΚΗΣ.

Επιπλέον, σε περίπτωση που το μέλος δεν τηρεί το καταστατικό ή τις αποφάσεις του Κινήματος ή απέστη από τις αρχές που το διέπουν, ή εκθέτει το Κίνημα με την τελεσίδικα διαπιστωμένη παρεκκλίνουσα συμπεριφορά του, ή δεν πληρώσει την ετήσια συνδρομή, τότε μπορεί να διαγραφεί με απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Το αίτημα για την διαγραφή μέλους μπορεί να κατατεθεί εγγράφως, αλλά αιτιολογημένα, από οποιοδήποτε μέλος του Κινήματος προς τον Συντονιστή του Διαρκούς Βουλευτηρίου, ο οποίος θα το διαβιβάσει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. 

Για έκτακτα ζητήματα ο Πρόεδρος με το Διαρκές Βουλευτήριον μπορούν να αναστέλλουν προσωρινά την ιδιότητα μελών που έχουν υποπέσει σε σημαντικό παράπτωμα. Την έγκριση της τελικής κρίσης επί της ποινής την διατηρεί η Επιτροπή Δεοντολογίας.  

Μέλος που αναιτιολόγητα δεν συμμετέχει στις συνελεύσεις της Τ.Κ. για περισσότερο από ένα χρόνο, καλείται από τον Υπεύθυνο της Τ.Κ. σε συζήτηση για την αντιμετώπιση των λόγων που εμποδίζουν την συμμετοχή του. Εάν μετά την συνάντηση αυτή, η μη συμμετοχή εξακολουθεί, το μέλος θεωρείται ότι αποχώρησε.

10. Συνέδριο

10.1. Τακτικό Συνέδριο

10.1.1. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο και κυρίαρχο συλλογικό Όργανο του Κινήματος. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν μέχρι το επόμενο συνέδριο και συγκαλείται τακτικά κάθε τρία έτη. Με απόφαση του Βουλευτηρίου, εάν συντρέχουν πολύ ιδιαίτεροι λόγοι, δύναται να ανασταλεί η σύγκληση τακτικού συνεδρίου.

10.1.2. Οι λεπτομέρειες του εκάστοτε Συνεδρίου διαμορφώνονται από την Επιτροπή του Συνεδρίου, σε συνεργασία με το Βουλευτήριο. Η Επιτροπή του Συνεδρίου ορίζεται από το Βουλευτήριο.

10.1.3. Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ορίζεται με ψηφοφορία από τα μέλη της Επιτροπής Συνεδρίου.

10.1.4. Ως σύνεδροι λόγω της ιδιότητας ή αξιώματός τους (ex officio)  συμμετέχουν στο Συνέδριο:

  • Τα μέλη του Βουλευτηρίου
  • Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
  • Οι ευρωβουλευτές
  • Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
  • Οι εξωκοινοβουλευτικοί Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης, που είναι μέλη του Kινήματος.
  • Εκπρόσωποι του Απόδημου Ελληνισμού με αριθμό που επιλέγεται από την Επιτροπή του Συνεδρίου
  • Εκπρόσωποι της Νεολαίας με αριθμό που επιλέγεται από την Επιτροπή του Συνεδρίου
  • Οι επικεφαλής των Θεματικών Ομάδων
  • Οι Υπεύθυνοι των Νομαρχιακών Κοινοτήτων
  • Οι υποψήφιοι των τελευταίων εθνικών εκλογών και των τελευταίων ευρωεκλογών σε ποσοστό που    θα αποφασίζει η Επιτροπή Συνεδρίου
  • Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί με την στήριξη της ΝΙΚΗΣ
  • Πρώην πρόεδροι, πρώην βουλευτές και πρώην ευρωβουλευτές του Κινήματος, οι οποίοι διατηρούν την ιδιότητα του μέλους και πρώην μέλη του Βουλευτηρίου, τα οποία διατηρούν την ιδιότητα του μέλους.
  • Τα μέλη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Πολιτικής «Ευγένιος Τζιμογιάννης».
  • Μέλη των Νομαρχιακών Κοινοτήτων, μέχρι να συμπληρωθεί ο επιδιωκόμενος αριθμός συνέδρων. Ο ακριβής αριθμός των συνέδρων υπολογίζεται αφού αφαιρεθούν από το σύνολο των συνέδρων οι σύνεδροι λόγω της ιδιότητας ή αξιώματός τους (ex officio), λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες: 1) ψηφοφόροι του νομού, 2) ποσοστό του Κινήματος στον νομό κατά τις τελευταίες διενεργηθείσες εκλογές (είτε εθνικές είτε ευρωεκλογές), 3) αριθμός μελών Νομαρχιακής Κοινότητας.

10.2. Έκτακτο Συνέδριο

Έκτακτο Συνέδριο μπορεί να συγκαλέσει το Βουλευτήριο κατά πλειοψηφία, ή ο Πρόεδρος με σύμφωνη γνώμη του Βουλευτηρίου κατά πλειοψηφία για κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις ή για εκλογή Προέδρου, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 11.4. Το Έκτακτο Συνέδριο συγκροτείται από τους Συνέδρους του τελευταίου Τακτικού Συνεδρίου.

11. Ο Πρόεδρος του Κινήματος 

11.1.  Ο ρόλος του Προέδρου

Ο Πρόεδρος του Κινήματος είναι Πρόεδρος της Κ.Ο.  και του Βουλευτηρίου και αποτελεί τον νόμιμο εκπρόσωπο του Κινήματος. 

11.2.  Η θητεία του Προέδρου

Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και αρχίζει από την ημέρα της εκλογής του. Παρατείνεται αυτοδικαίως εφόσον κατέχει το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Κατ’ εξαίρεση για τον Ιδρυτικό Πρόεδρο η θητεία του διαρκεί μέχρι το επόμενο Τακτικό Συνέδριο, όπως καθορίζεται στο άρθρο 10.1.1 και άρχεται από το παρόν Καταστατικό.

Η θητεία του Προέδρου μπορεί να λήξει πρόωρα:

  1. με παραίτησή του,
  2. εάν αδυνατεί πιστοποιημένα να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του (π.χ. βαρύτατη ασθένεια). Τότε με ευθύνη του Βουλευτηρίου κινείται η διαδικασία εκλογών, όπως περιγράφεται στο άρθρο 11.6,
  3. με πρόταση άρσης εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, όπως περιγράφεται στο άρθρο 11.6.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος.

11.3.  Υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου. 

Υποψηφιότητα μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε εν ενεργεία μέλος του Κινήματος, εκτός από τα μέλη του Βουλευτηρίου. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το 30ο έτος της ηλικίας του και 3 χρόνια ως μέλος της ΝΙΚΗΣ. 

11.4.  Εκλογή Προέδρου

Ο Πρόεδρος του Κινήματος εκλέγεται με άμεση και μυστική ψηφοφορία των μελών του Κινήματος, τα οποία έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι».

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου του Κινήματος εκκινείται με απόφαση του Βουλευτηρίου. Η εκλογή διεξάγεται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Δεοντολογίας και τήρησης Καταστατικού με την προσθήκη εκπροσώπων των υποψηφίων Προέδρων του Κινήματος.

Η ψηφοφορία διεξάγεται ταυτοχρόνως σε όλες τις έδρες των Νομαρχιακών Κοινοτήτων και σε όσα Κράτη λειτουργεί τουλάχιστον μία Κοινότητα της ΝΙΚΗΣ.

11.5.  Αρμοδιότητες του Προέδρου

Ο Πρόεδρος έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Εκπροσωπεί το Κίνημα σε όλες του τις δραστηριότητες στο εσωτερικό και το εξωτερικό και διατυπώνει δημοσίως τις θέσεις του Κινήματος για κάθε πολιτικό ζήτημα.
β) Προεδρεύει της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του βουλευτηρίου.
γ) Προεδρεύει, όταν παρίσταται, στις συνεδριάσεις όλων των Οργάνων και Επιτροπών του Κόμματος, πλην της Επιτροπής Δεοντολογίας.
δ) Παρέχει την εξουσιοδότηση για δικαστική ή εξώδικη εκπροσώπηση του Κινήματος.

11.6.  Άρση εμπιστοσύνης του Προέδρου

Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Προέδρου μπορεί να αρθεί, όταν υπάρχει πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του από τα 2/3 του Βουλευτηρίου. Μετά, συγκαλείται Έκτακτο Συνέδριο το οποίο καλείται να αποφασίσει για την άρση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Η απόφαση εγκρίνεται σε ποσοστό 50% + 1.

12. Ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος

Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε οποιαδήποτε περίσταση κωλύεται ή απουσιάζει, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου, ήτοι αποτελεί τον αναπληρωτή του Προέδρου στο Βουλευτήριο.

Ο Αντιπρόεδρος εκλέγεται μετά από πρόταση του Προέδρου και την σύμφωνη γνώμη του Βουλευτηρίου και της Κ.Ο. κατά πλειοψηφία σε κάθε ένα από τα δύο όργανα. Αν τα δυο όργανα διαφωνούν μεταξύ τους , τότε συνέρχονται από κοινού και αποφασίζουν κατά πλειοψηφία. Αν ο προτεινόμενος Αντιπρόεδρος δεν συγκεντρώσει ούτε εκεί την πλειοψηφία, επαναλαμβάνεται η διαδικασία από την αρχή με νέα πρόταση του Προέδρου.

Η διαδικασία εκλογής του Αντιπροέδρου ολοκληρώνεται σε διάστημα ενός μηνός από την εκλογή του Προέδρου.

Ο Αντιπρόεδρος μπορεί να παυθεί από τα καθήκοντά του, κατόπιν πρότασης του Προέδρου, με την ίδια διαδικασία που εκλέγεται, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Ο Αντιπρόεδρος πρέπει να έχει την βουλευτική ιδιότητα.

 

13. Έσοδα-Περιουσία 

Το Κίνημα δύναται να έχει έσοδα από εισφορές μελών, δωρεές, κρατική επιχορήγηση και κάθε άλλη νόμιμη δραστηριότητα.

Το Κόμμα μπορεί να αναπτύσσει επιχειρηματική οικονομική δραστηριότητα (ενδεικτικά: Μέσα Ενημέρωσης του Κινήματος, πώληση ειδών με το λογότυπο του Κινήματος), με σκοπό την διασφάλιση της δυνατότητάς του να ενημερώνει, ιδεολογικά και πολιτικά το λαό για τις θέσεις του και να αναπτύσσει την επικοινωνιακή του δραστηριότητα στα πλαίσια της προώθησης της πολιτικής του.

 

14.    Ίδρυμα Πολιτικής «Ευγένιος Τζιμογιάννης»

14.1. Το Ίδρυμα λειτουργεί ως εταιρεία με την επωνυμία: “ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΖΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και ο διακριτικός της τίτλος "ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΖΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ", επιστημονική, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτικής τεκμηρίωσης, για την ίδρυση και λειτουργία κέντρου ερευνών και µελετών καθώς και προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών του πολιτικού Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ. Η διαχείριση του Ιδρύματος γίνεται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο ορίζεται από το Βουλευτήριο. 

14.2. Οι σκοποί της εταιρείας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ και χρηματοδοτείται από αυτό, σύμφωνα με το Π.Δ 15/2022, αναφέρονται στο καταστατικό της.

15. Ασυμβίβαστα

Πρέπει να εξασφαλίζεται σαφής διάκριση μεταξύ Κινήματος και κράτους, που να διέπει την συγκρότηση όλων των κομματικών οργάνων.

Τα μέλη του Κινήματος δεν μπορούν να συμμετέχουν και να στηρίζουν δραστηριότητες άλλου πολιτικού Κινήματος ή να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο άλλου πολιτικού Κινήματος ή να αποδέχονται δημόσιο αξίωμα, μέσω του οποίου ασκείται κυβερνητική εξουσία, ενώ το Κίνημα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Τα μέλη του Βουλευτηρίου δεν μπορούν:

  1. Να θέσουν υποψηφιότητα για Βουλευτικές Εκλογές ή Ευρωεκλογές, μέχρι την λήξη της τριετούς θητείας τους (ή το επόμενο Συνέδριο και εφόσον παραιτηθούν).
  2. Να καταλαμβάνουν δημόσιες θέσεις ευθύνης και να ασκούν κυβερνητικά καθήκοντα.
  3. Να θέσουν υποψηφιότητα ως Υπεύθυνοι Δημοτικών, Νομαρχιακών και Περιφερειακών Κοινοτήτων στις εκλογές του Κινήματος.

Τα μέλη της Κ.Ο. δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα ως Υπεύθυνοι Δημοτικών, Νομαρχιακών και Περιφερειακών Κοινοτήτων στις εκλογές του Κινήματος.

Είναι ασυμβίβαστη η διατήρηση δύο αιρετών θέσεων (π.χ. Βουλευτή και αιρετού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) καθώς επίσης και η κατάληψη θέσης υπαλλήλου του Κινήματος από συγγενή α΄ βαθμού, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας,  βουλευτή, ευρωβουλευτή ή μέλους του Βουλευτηρίου.

Οι Υπεύθυνοι των Νομαρχιακών Κοινοτήτων δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές στην εκλογική τους περιφέρεια, εκτός και αν παραιτηθούν τουλάχιστον ένα έτος πριν την διενέργεια των τακτικών εκλογών και το αργότερο 5 ημέρες μετά την προκήρυξη έκτακτων εκλογών. Επίσης, δεν μπορούν να είναι Υπεύθυνοι Κοινοτήτων συγγενείς α΄ βαθμού με μέλη της Κ.Ο.

Τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και Τήρησης Καταστατικού και της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου δεν μπορούν να μετέχουν σε κανένα άλλο όργανο του Κινήματος.

16. Διαδικαστικές Ρυθμίσεις

Τα συλλογικά εκλεγμένα όργανα του Κινήματος (Βουλευτήριο, Νομαρχιακές Κοινότητες, κλπ.) έχουν απαρτία όταν είναι παρόν το 50% + 1 των μελών τους.

Η λειτουργία των διαφόρων οργάνων καθορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας τους που συντάσσεται και αναθεωρείται από τα ίδια τα όργανα και εγκρίνεται από το Βουλευτήριο. Εξαίρεση αποτελεί ο Κανονισμός Λειτουργίας της Κ.Ο., ο οποίος εγκρίνεται από την Κ.Ο. και δεν αντιβαίνει στις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού. 

Οι ψηφοφορίες για την εκλογή οργάνων, υπευθύνων και αντιπροσώπων διεξάγονται  σε όλο το Κίνημα με ενιαίο τρόπο και με συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες.

17. Τελικές διατάξεις

Το ανωτέρω καταστατικό κυρώθηκε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Κινήματος και ισχύει από την κατάθεσή του στον Άρειο Πάγο. Όσον αφορά την εκλογή και την λειτουργία των οργάνων διοίκησης, ισχύουν τα οριζόμενα στο παρόν, με την έγκρισή τους από την Ολομέλεια.

Ειδικότερες και λεπτομερείς ρυθμίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του Κινήματος ορίζονται με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Κινήματος, ο οποίος θα ανανεώνεται με ευθύνη του Βουλευτηρίου ως αναπόσπαστο μέρος του Καταστατικού.

Εν Θεσσαλονίκη,

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Νατσιός

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Πάτρα

Μαιζώνος 94 , τ.κ. 26221

Βόλος

NAKOS CENTER, Σπ. Σπυρίδη 38, 1ος όροφος, Βόλος 38221

τηλ: 2421025183

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890

Ιωάννινα

Ναπ. Ζέρβα 2 και Πυρσινέλλα 1 Ιωάννινα. (1ος όροφος), Ιωάννινα 45221