Ο ιός COVID-19 είναι μία επώδυνη πραγματικότητα. Ωστόσο, η αντιμετώπισή του άνοιξε την όρεξη πολλών «καλοθελητών» που, επικαλούμενοι την προστασία της δημόσιας υγείας, αυθαιρετούν με παραδοχές που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας, ότι ο ιός είναι τάχα πιο κολλητικός σε ιερούς ναούς και οικογενειακές επιχειρήσεις, από ότι σε σύνορα, σούπερ- μάρκετ, τράπεζες και λεωφορεία.
Η κοινωνική αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, είναι ο καθρέπτης του πολιτισμού μας: Αξιοπρεπείς όροι ζωής για τους Ανθρώπους Με Αναπηρία
Η αξιοπρέπεια για έναν συνάνθρωπό μας με ειδικές ανάγκες δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί από ανθρώπους που θεωρούν αυτονόητη την καθημερινότητά τους. Δε βλέπουμε αναπήρους συμπολίτες μας στο δρόμο όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί δε μπορούν να κινηθούν ανάμεσά μας όσο και αν το επιθυμούν. Η Πολιτεία που σέβεται την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια οφείλει να κάνει τη ζωή πιο εύκολη για ορισμένους από εμάς: την πρόσβαση σε φυσικούς χώρους, σε πληροφορίες, σε ιατρικές υπηρεσίες, σε εργασία, σε αξιοπρεπές εισόδημα.
- Εποπτικός ρόλος του υπουργείου Υγείας. Εποπτική Επιτροπή απαρτιζόμενη από τον υπουργό, 2 υγειονομικούς και 1 εξειδικευμένο στα Οικονομικά της Υγείας, για τον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων και για κατάρτιση Ετήσιας Έκθεσης προς στο κοινοβούλιο. Τα μεγέθη των προμηθειών και χρηματοδοτήσεων, μετά την απόφαση της επιτροπής, θα ελέγχονται από 1 Δικαστικό και 2 Ορκωτούς Λογιστές του Υπουργείου Οικονομικών.
Το σύστημα υγείας στη χώρα μας ταλανίζεται επί δεκαετίες, με αλλεπάλληλες προσπάθειες αναμόρφωσης που υποσχέθηκαν πολλά και πραγματοποίησαν ελάχιστα. Σπατάλες και ανορθολογικές δαπάνες, ελλιπής σχεδιασμός, αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες υγείας των πολιτών, τα κύρια χαρακτηριστικά του υφιστάμενου συστήματος υγείας.
Η Υγεία όμως είναι σημαντική προϋπόθεση για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και την πρακτική Ελευθερία στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Γι’αυτό, έχουμε τεράστια υποχρέωση απέναντι στο λαό μας και στον κόσμο ολόκληρο, στο να προετοιμάσουμε ένα υγιές αύριο για τον Ελληνισμό.