Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Θέσεις για τον Πολιτισμό

Θέσεις για τον Πολιτισμό

Στόχοι της κρατικής μέριμνας για την ουσιαστική προαγωγή του Ελληνικού Πολιτισμού είναι:

  1. Η καλλιέργεια και προβολή ενάρετου τρόπου ζωής στους πολίτες, μέσα από την ζωντανή γνώση της ιστορίας μας και την ανάδειξη των καλών παραδειγμάτων.
  2. Μετοχή του απλού λαού στα διδάγματα του Ελληνικού Πολιτισμού. Να γνωρίσουμε, ξανά, τον πλούτο των προγόνων μας. Βλέπουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας όχι ως αφορμή ψευτοϋπερηφάνειας, αλλά ως μία μοναδική ευκαιρία να ωφεληθούμε από την αξία του πολιτισμού των προγόνων μας.
  3. Η διεθνής προβολή των ιστορικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού στην διαχρονία του, σε μέσα και με τρόπους επικοινωνίας που είναι κρίσιμοι για τις νέες γενιές. 

 

1         Δημιουργία ελληνικής βιομηχανίας θεάματος και ψυχαγωγίας.

 

  • Ελληνικό «Hollywood». Δημιουργία υποδομών και υποστήριξη ισχυρών παραγωγών (και συμπαραγωγών και με ξένους παραγωγούς, για μεταφορά τεχνογνωσίας) με επίκεντρο πτυχές και πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας με διεθνές ενδιαφέρον.
  • Βιομηχανία παιδικής ψυχαγωγίας. Τα παραδοσιακά μας παιχνίδια, τα παραδοσιακά μας παραμύθια, πρέπει να γίνουν εξαγώγιμο προϊόν – από τη σβούρα και τους πεσσούς, μέχρι τους μύθους του Αισώπου.

 

2         Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά πρέπει να βιώνεται αντί απλώς να καταγράφεται.

 

  • Η ζώσα παράδοση κάθε σπιθαμής του τόπου μας, που συνιστά την άυλη πολιτισμική μας κληρονομιά, κινδυνεύει συχνά να σβήσει, κάτω από την αδυναμία να κινήσει το ενδιαφέρον των νέων να τη γνωρίσουν, να τη ζήσουν και να τη μεταλαμπαδεύσουν. Επομένως, το μεγάλο έργο της καταγραφής της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πρέπει να έχει ως κυρίαρχο σκοπό ακριβώς το κέντρισμα του ενδιαφέροντος, την αγάπη και το ενδιαφέρον για ενασχόληση. Η ήδη διενεργούμενη καταγραφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, γίνεται με απρόθυμους ρυθμούς, σε απλοϊκή μορφή, με μόνη σκοπιμότητα την αποθήκευση για έναν ερευνητή – με ένα αποτέλεσμα που για το νέο του μέλλοντος, μοιάζει μάλλον με κηδειόχαρτο. Η ζώσα πολιτιστική κληρονομιά μας πρέπει να επικοινωνείται αποτελεσματικά στις επόμενες γενιές Ελλήνων της Πατρίδας αλλά και της Ομογένειας, αλλά και ανά τον κόσμο της ομογένειας και των πηγών του τουρισμού μας, με δημιουργία ψηφιακού Καναλιού Ελληνικής Παράδοσης (κατά τα πρότυπα των History Channel, National Geographic) και ζωντανά βιντεορεπορτάζ, με αναπαράσταση, αφήγηση και πραγματικούς ανθρώπους, αλλά ακόμη και με βιωματικά εργαστήρια παράδοσης, ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν αυτήν την παράδοση.
  • Αναβίωση, συστηματοποίηση και διεθνοποίηση της της αρχαίας ελληνικής πολεμικής τέχνης του παγκρατίου, που ήταν και το κορυφαίο άθλημα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτισμού και αθλητισμού μαζί. Από Βραζιλία μέχρι Ισραήλ, Ταϋλάνδη και Κορέα, εξάγονται εθνικά αθλήματα πολεμικών τεχνών (σύγχρονων ή παραδοσιακών με μία συνοδευτική βιομηχανία από πτυχία, εξετάσεις, στολές, πιστοποιήσεις, εκδηλώσεις, αγώνες κλπ), ενώ πλέον η μόδα είναι οι μικτές πολεμικές τέχνες, που τελικά θυμίζουν το αρχαίο ελληνικό παγκράτιο.
  • Επιχορηγήσεις των πολιτιστικών δράσεων με κριτήριο και προτεραιότητα την ενεργητική ενασχόληση των νέων με την παράδοσή μας, και την αναζωπύρωση παραδοσιακών τεχνών και εθίμων. Η πολιτική των επιχορηγήσεων πολιτιστικών δραστηριοτήτων πρέπει να συνδέεται άμεσα με αυτές τις προτεραιότητες, όπως και με την αξιολόγηση του αποτελέσματός τους. Οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι τραγουδιστές, οι χοροδιδάσκαλοι, οι μουσικοί, οι ερευνητές, που όλοι ζωντανεύουν τη Ρωμηοσύνη και προβάλλουν την παράδοσή μας στο μέλλον, αξίζουν την αμέριστη ενίσχυση της Πολιτείας. Ο ελληνικός λαός δε μπορεί να φορολογείται για να ικανοποιηθούν ανεξέλεγκτα περίεργες ανάγκες καλλιτεχνικής αυτοέκφρασης ανθρώπων για άθλιες ποιοτικά δημιουργίες, που προβάλλουν τη χυδαιότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά, συχνά με μηδενικό κοινό αναφοράς - για τέτοιες «καλλιτεχνικές εκφράσεις», υπάρχει η ελεύθερη αγορά και οι χορηγίες της, και όχι ο τίμιος φόρος του ελληνικού λαού.
  • Προγράμματα ανάδειξης της αναξιοποίητης πρωτοχριστιανικής και βυζαντινής κληρονομιάς της πατρίδας μας, με προσέλκυση προσκυνηματικού τουρισμού από ανατολή και δύση. Ενδεικτικά παραδείγματα:
    • «Τα χνάρια των Αποστόλων», ένα οργανωμένο ποιοτικό περιηγητικό θέαμα σε πάμπολλες περιοχές της αποστολοβάδιστης Πατρίδας μας, από τη Βέροια ως την Πάτρα και από την Πνύκα ως την Πάτμο, καθώς δεν υπάρχει κανένας άλλος τόπος στο δυτικό κόσμο όπου πέρασαν τόσοι Απόστολοι – Ιωάννης, Παύλος, Πέτρος, Ανδρέας, Θωμάς – και επομένως, ιδανικός προορισμός για προσκυνηματικό τουρισμό της Δύσης που σήμερα γνωρίζει και ταξιδεύει μόνο στους Αγίους Τόπους.
    • Η «Θεσσαλονίκη φάρος της Ρωμηοσύνης», γενέτειρα των Ελλήνων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που φώτισαν και εκπολίτισαν με γραπτό αλφάβητο τους σλαβικούς λαούς, διαθέτει την πλουσιότερη μνημειακή κληρονομιά της μακροβιότερης αυτοκρατορίας του κόσμου - ας το αναδείξουμε στην ευρωπαϊκή ορθόδοξη Ανατολή των εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αυτές είναι για μας μεγάλες και έντιμες νέες πηγές εσόδων στη βιομηχανία του τουρισμού, και όχι οι τούρκικες πενταροδεκάρες για να καμαρώνουν το σπίτι του σφαγέα του ελληνισμού Κεμάλ.
  • Συστηματική πίεση για τον επαναπατρισμό των κλεμμένων ελληνικών αρχαιοτήτων, από παλαιότερους κλέπτες όπως ο Έλγιν, όσο και από βανδαλισμούς, παραποιήσεις ή κλοπές από αρχαιολογικούς ελληνικούς χώρους της Βορείου Ηπείρου (Αλβανία) και της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βουλγαρία). 

 

3         «Επίθεση σοφίας και κάλλους» στην καθημερινότητά μας!

 

  • Ψηφιακός ξεναγός ιστορίας: Συνεργασία με την Google για εφαρμογή που θα συνδέει κάθε γεωγραφικό σημείο ιστορικής σημασίας της πατρίδας μας, με σύντομη ηχητική ξενάγηση στα ιστορικά δρώμενα, ελεύθερα προσβάσιμη στο κινητό τηλέφωνο του κάθε επισκέπτη. Αντί να προσπαθούμε να στρέψουμε την καθημερινότητα του πολίτη στην γνώση και επαφή με την ιστορία μας, θα φέρουμε την ιστορία στην καθημερινότητα του πολίτη. Αυτή η ψηφιακή εφαρμογή εξιστόρησης και ξενάγησης, θα αναδείξει και τους διάσπαρτους ανά την Ελλάδα αρχαιολογικούς χώρους που έχουν ήπια επισκεψιμότητα και δεν διαθέτουν ξεναγούς, ενώ θα μεταφράζεται αυτόματα στη μητρική γλώσσα κάθε επισκέπτη.
  • Κεντρικές πλατείες, σταθμοί συγκοινωνιών, εκπαιδευτικά συγκροτήματα, πινακίδες δρόμων, είναι καθημερινές ευκαιρίες να επικοινωνούνται ρητά και εύφημες πράξεις αρχαίων, βυζαντινών και νεοτέρων σοφών, ηρώων, πατέρων και ευεργετών της πατρίδας μας.
  • Δωρεάν ετήσιο εισιτήριο πρόσβασης σε αρχαιολογικούς χώρους για κάθε χαμηλόμισθο νοικοκυριό.
  • Μελέτη σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για πρότυπα παραδοσιακής καλαισθησίας στην οικοδόμηση κάθε περιοχής της ελληνικής επαρχίας, ώστε νέα ή ανακαινιζόμενα κτίσματα (τουριστικά, οικιστικά, επιχειρήσεις) να προσδιορίζονται από συγκεκριμένες τεχνοτροπίες, υλικά και χρώματα, και να αναδεικνύουν έναν ομοιόμορφο, αρμονικό και καλαίσθητο χαρακτήρα κάθε περιοχής.

 

4         Ανάσχεση στην προβολή αρνητικών προτύπων

 

Η παθολογία της κοινωνίας μας έχει προχωρήσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα βαρβαρότητας, έλλειψης ανατροφής, εγκληματικότητας. Στα δελτία ειδήσεων διαρκώς προβάλλονται νέα κρούσματα βίας με κύριο θύμα τα μικρά παιδιά – από βρέφη έως νέους. Αναλύουμε την εγκληματικότητα, τις λεπτομέρειες οικογενειακών δραμάτων, τις δικαστικές αποφάσεις – αλλά όλα αυτά είναι σαν να έχουμε χτυπηθεί από πέτρα, κι εμείς κοιτάμε το τραύμα, κοιτάμε την πέτρα, και αγνοούμε αυτόν που συστηματικά μάς πετά τις πέτρες.

Ως κοινωνία πρέπει να μπορούμε να διασφαλίζουμε την ταυτότητα, τις αξίες, την ιστορική μνήμη, την αξιοπρέπεια και τα παιδιά μας, ελεύθεροι από την κατά συρροή πλύση εγκεφάλου από θεάματα με προσβλητική, ευτελιστική και χυδαία αντιμετώπιση των θεσμών και των λειτουργών τους, της εθνικής ιστορίας, της προσωπικής αξιοπρέπειας. Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι καθ’όλα σεβαστή, πάντοτε μέσα στα όρια του αμοιβαίου σεβασμού αξιών όπως ο θεσμός της οικογένειας, η γενετήσια αξιοπρέπεια, η ιστορική μνήμη της πατρίδας μας, η καλλιέργεια αξιών στην αγωγή των παιδιών.

 

  • Ειδική Διεύθυνση και ενασχόληση με τη βιομηχανία παιδικής ψυχαγωγίας. Έλεγχος σε παιχνίδια, παιδικά προγράμματα και κανάλια που δημιουργούν επιθετικότητα, ασέβεια και ανηθικότητα, και καταστρέφουν την αθωότητα της παιδικής ηλικίας.
  • Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο στο τηλεοπτικό περιεχόμενο ελεύθερων και συνδρομητικών προγραμμάτων, με αυξημένη εστίαση στις προβαλλόμενες αξίες. Σύνδεση της καταλληλότητας των προγραμμάτων με φορολογικά κίνητρα και αντικίνητρα.
    • Η καταλληλότητα προγραμμάτων θα συνδεθεί με σύστημα φορολογικών επιβαρύνσεων για την προβολή θεαμάτων που προσβάλλουν την δημόσια αιδώ και προάγουν την εγκληματικότητα, την παρανομία, την ασέβεια στους θεσμούς, το γλωσσικό βαρβαρισμό.
    • Νέα «θετική» κατηγορία στην καταλληλότητα περιεχομένου, για την παραγωγή και προβολή περιεχομένου που αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό, τις αξίες του, την ιστορική εθνική μνήμη, που θα συνδέεται με φορολογική επιβράβευση και ελαφρύνσεις.
  • Σύσταση Γλωσσολογικής Επιτροπής για νεολογισμούς. Τη στιγμή που η ελληνική γλώσσα έχει κατακτήσει το παγκόσμιο λεξιλόγιο επιστημονικής ορολογίας σε κάθε κλάδο, ηττάται στη γενέτειρά της και στις νέες ηλικίες με την εισπήδηση της λεκτικής βαρβαρότητας. Η Επιτροπή αυτή θα έχει καθήκον:
    • Να εισηγείται τη χρήση ελληνικών όρων για ξενικούς νεολογισμούς
    • Να επιβάλει τη χρήση και ελληνικών σε κάθε εμπορική συσκευασία που διατίθεται στην ελληνική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.
    • Να επιβάλει τη χρήση ελληνικών σε όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, καθώς από εκεί ξεκινά συνήθως ο εκβαρβαρισμός της γλώσσας μας.
  • Σύσταση Υπηρεσίας Επιστημονικής Αλήθειας. Η ιστορική συνέχεια και αλήθεια της Πατρίδας μας μπαίνει συχνά στο στόχαστρο επιβούλων, ψευδοερευνητών και προπαγανδιστών, κατακτώντας ανυποψίαστους οπαδούς. Απαραίτητη η δημιουργία υπηρεσίας συστηματικής παρακολούθησης ανθελληνικών και ιστορικά ψευδών εκδόσεων, με στόχο να ανατίθεται σε ειδικούς η αντίκρουση και ανασκευή των ψευδών, με αποτελεσματική επικοινωνία της αλήθειας – μετάφραση σε σημαντικές γλώσσες, ψηφιακή δημοσιοποίηση αλλά και έκδοση με αποστολή σε σημαντικές βιβλιοθήκες, διεθνείς οργανισμούς και διπλωματικά σώματα.

 

5         Εξαγωγή της Ελληνικής Γλώσσας ως Παγκόσμιο Πολιτιστικό Αγαθό

 

  • Συστηματική υποστήριξη του κράτους στην καθιέρωση των Αρχαίων Ελληνικών, ως παγκόσμια γλώσσα των ανθρώπων υψηλής μόρφωσης.
    • Υποστήριξη παγκόσμιου πανεπιστημιακού δικτύου για έδρες αρχαίας ελληνικής γλώσσας
    • Καθιέρωση συστήματος εκμάθησης και πιστοποίησης της γνώσης των αρχαίων Ελληνικών.
    • Συνεργασία με τη Google για την εισαγωγή των Αρχαίων Ελληνικών στις διαθέσιμες γλώσσες αυτόματης μετάφρασης.
  • Καθιέρωση ετήσιας παγκόσμιας Εορτής Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας για μαθητές, Σχολεία και Πανεπιστήμια, με διαγωνισμό αρχαίου ελληνικού λόγου, θεατρικά αρχαίων παραστάσεων κλπ.
  • Κρατική συμμετοχή στην δημιουργία ιδιωτικών ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό, για ξένους, με έμφαση στη γνώση και εντρύφηση στον ελληνικό πολιτισμό.
  • Δίκτυο κατασκηνωτικών εστιών ανά την Ελλάδα με πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών ομογενών τρίτης γενιάς, καθώς και παιδιών από συνδέσμους φίλων της ελληνικής γλώσσας, με παροχή ευχάριστων και ταχύρρυθμων σεμιναρίων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών αξιών, μακροπρόθεσμα δημιουργώντας πρεσβευτές της ελληνικής γλώσσας και φιλέλληνες ανά τον κόσμο.

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Θέσεις για την Παιδεία

Θέσεις για την Παιδεία

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Ιωάννινα

Πυρσινέλλας 1 και Ναπολέοντος Ζέρβα γωνία, (1ος όροφος), Ιωάννινα 45221

Κιλκίς

21ης Ιουνίου 205 (2ος όροφος), Κιλκίς 61100

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890

Βόλος

NAKOS CENTER, Σπ. Σπυρίδη 38, 1ος όροφος., Βόλος 38221

Σέρρες

Εμμανουήλ Ανδρόνικου 1, Σέρρες 62100