Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Σχεδιάζεται ακόμα ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, στην πιο σημαντική περιοχή του νομού Έβρου

Σχεδιάζεται ακόμα ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, στην πιο σημαντική περιοχή του νομού Έβρου

Μετά την περσινή φωτιά, που ήταν η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα. Σχεδιάζεται ακόμα ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, στην πιο σημαντική περιοχή του νομού Έβρου.  

Στην παραποτάμια περιοχή ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου που είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Και το Δέλτα του Έβρου που συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Σε αυτή τη θέση, η οποία αποτελεί γνωστότατο και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας μεταναστευτικό πέρασμα, η γερμανική εταιρεία WPD υπέβαλε μελέτη για την εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών.

Στην συγκεκριμένη θέση που θέλουν να εγκαταστήσουν τις ανεμογεννήτριες, είναι ακριβώς πάνω στον μεταναστευτικό διάδρομο διέλευσης δεκάδων χιλιάδων πουλιών. (κάτι που ήταν ήδη γνωστό, δεδομένου ότι η Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ – περιοχή Natura 2000) Δέλτα Έβρου αποτελεί θεμοσθετημένο μεταναστευτικό πέρασμα – στενωπός). Στο συγκεκριμένο χώρο που πρόκειται να κατασκευαστούν. Προκύπτουν δυο αρνητικές συνέπειες, πρώτον δημιουργούν έναν  «φραγμό» πάνω στη μεταναστευτική διαδρομή, οπου θα προκαλέσουν δεκάδες χιλιάδες θανατώσεις από προσκρούσεις  στις ανεμογεννήτριες. Και δεύτερον αποτρέπουν την φωλεοποίηση για ωοτοκία των σπάνιων αρπακτικών πουλιών. 


Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθούν ορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων:

1. Θόρυβος

2. Αλλοίωση τοπίου.
Ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε μία ανεμογεννήτρια έχει ύψους 200 μέτρα και διάμετρο πτερωτής 155 μέτρα. 

3 .Τα πτερύγιά τους περιέχουν τοξικές ουσίες, δεν ανακυκλώνονται και καταλήγουν σε ταφή.

4. Διατάραξη της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας  

5. Επιπτώσεις στη χλωρίδα και τη πανίδα  6. Επιπτώσεις στα πτηνά. Η Καναδική υπηρεσία άγριας ζωής πραγματοποίησε το 2013 μία μελέτη για τους θανάτους των πτηνών σε 43 από τα συνολικά 135 αιολικά πάρκα που λειτουργούσαν τότε στο Καναδά. Η μελέτη διαπίστωσε κατά μέσο όρο 8.2 θανάτους πτηνών ανά Α/Γ ετησίως φθάνοντας συνολικά τους 23.000 θανάτους πτηνών στο Καναδά από Α/Γ το έτος αυτό. Η πραγματική απώλεια των βιοτόπων λόγω των Α/Γ υπολογίστηκε σε 12.3 στρέμματα ανά Α/Γ που συνεπαγόταν την απώλεια κατά μέσο όρο 1.9 τοποθεσιών φωλιάσματος  ανά Α/Γ.


Τα περιβαλλοντικά δεδομένα, είναι προς την κατεύθυνση της απόρριψης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελέσει διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας και των επιμέρους οικοσυστημάτων στο ήδη λαβωμένο σώμα της εβρίτικης περιοχής.

 

Νικόλαος Μαγγίνας, Δικηγόρος και Δασολόγος περιβαλλοντολόγος με MSc στην περιβαλλοντική πολιτική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου

Διαβάστε ακόμη

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Ιωάννινα

Πυρσινέλλας 1 και Ναπολέοντος Ζέρβα γωνία, (1ος όροφος), Ιωάννινα 45221

Κιλκίς

21ης Ιουνίου 205 (2ος όροφος), Κιλκίς 61100

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890

Βόλος

NAKOS CENTER, Σπ. Σπυρίδη 38, 1ος όροφος., Βόλος 38221

Σέρρες

Εμμανουήλ Ανδρόνικου 1, Σέρρες 62100