Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα

Άρθρα Φίλων της ΝΙΚΗΣ

Η ΝΙΚΗ φιλοξενεί επιλογή απόψεων και σκέψεων Φίλων της εδώ. Στείλτε την αρθρογραφία σας στο keimena@NIKH.gr λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι:

  1. Αυτά τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τις θέσεις της ΝΙΚΗΣ.
  2. Κάθε άρθρο θα πρέπει να είναι καλοπροαίρετο, να βασίζεται στις αξίες της ΝΙΚΗΣ (διαβάστε τη διακήρυξη αρχών μας εδώ), να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο.
  3. Πριν στείλετε το άρθρο σας, σκεφθείτε αν προσθέτει νέα αξία στον τρόπο που βλέπουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Σεβαστείτε το χρόνο κάθε Φίλου που θα διαβάσει το άρθρο σας.
  4. Το άρθρο δε μπορεί να διαφημίζει πολιτικούς φορείς ή χώρους, ούτε να προωθεί ιδέες που διχάζουν τον ελληνικό λαό, ακόμη και αν φαίνονται σωστές.
  5. Μείνετε προετοιμασμένοι, για τους παραπάνω λόγους, στην πιθανότητα το κείμενο που θα στείλετε να μην δημοσιευθεί, είτε να το περάσουμε από επιμέλεια ορθογραφίας και σύνταξης. Ναι, δίνουμε σημασία στην ορθογραφία! Το καλό πρέπει να γίνεται και με καλό τρόπο.

 

Ο Χριστός, οι χοίροι και η οικονομική ανάπτυξη

Ο Χριστός, οι χοίροι και η οικονομική ανάπτυξη

Ακούγοντας σήμερα την ευαγγελική περικοπή Ματθαίον 8, 28 – 9, 1 (Κυριακή Ε΄ Ματθαίου), για τους δαίμονες που εκδίωξε ο Ιησούς Χριστός από δύο ανθρώπους της χώρας των Γεργεσηνών, τους επέτρεψε να μπουν σε αγέλη χοίρων και οι χοίροι αφηνίασαν, έπεσαν στο νερό και πνίγηκαν, σκέφτηκα πως – εκτός από το καθαρά πνευματικό νόημά της για την αναζήτηση ή την απόρριψη του ίδιου του Χριστού – έχουμε μπροστά μας άλλο ένα από τα πολλά σημεία που αποκαλύπτουν πώς το ευαγγέλιο μπορεί να διδάξει πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά.

Οι βοσκοί των χοίρων έσπευσαν στην πόλη τους και ανακοίνωσαν στους κατοίκους τη θεραπεία των δύο δαιμονιζομένων (φόβου και τρόμου της περιοχής μέχρι τότε) και τον πνιγμό της αγέλης. Και οι κάτοικοι της πόλης εξήλθαν όλοι μαζί, συνάντησαν τον Ιησού και τον παρακάλεσαν να φύγει από την περιοχή τους.

Ο Χριστός με την πράξη Του, όχι μόνο θεράπευσε τους δύο δυστυχείς και απάλλαξε (ειρηνικά) την περιοχή από την απειλή τους, αλλά και επέφερε προφανώς σοβαρό πλήγμα στην τοπική οικονομία, επιτρέποντας να αφανιστεί η αγέλη των χοίρων. Η βοσκή των χοίρων για τους Εβραίους ήταν αμαρτία, γιατί η βρώση χοιρινού κρέατος απαγορεύεται στην Παλαιά Διαθήκη. Ακόμη και αν το εμπορεύονταν στους μη Ιουδαίους, η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας που ζημίωσε ο Χριστός βασιζόταν στηνπαράβαση του θείου νόμου.

Σήμερα, η οικονομική ανάπτυξη βασίζεται σε ανησυχητικά μεγάλο βαθμό σε μορφές εμπορίου επιζήμιες για τους ανθρώπους: καλλιέργεια του καταναλωτισμού μέσω των διαφημίσεων, ανεμπόδιστη εξάρτηση των ανθρώπων – ιδίως των παιδιών και εφήβων – από την κατάχρηση των ηλεκτρονικών συσκευών και του διαδικτύου, ανθυγιεινά τρόφιμα, ανθυγιεινές και εξαρτησιογόνες συνήθειες κάθε είδους… Αποτέλεσμα, μια κοινωνία που νοσεί και οικονομική άνθηση βασισμένη σ’ αυτή τη νοσηρότητα.

Αν εμφανιστεί ένας ηγέτης, που θ’ αποφασίσει να βάλει φρένο σ’ αυτή την κατάσταση, κατ’ αρχάς οι επιχειρήσεις που θησαυρίζουν απ’ αυτήν θα υποστούν καίριο πλήγμα! Όλες αυτές – εγχώριες και πολυεθνικές – με τη βοήθεια των ΜΜΕ, με τα οποία έχουν κοινά συμφέροντα, θα τον λοιδορήσουν με κάθε τρόπο, θα τον υποσκάψουν χωρίς ηθικούς φραγμούς και θα τον πολεμήσουν ανελέητα!

Όμως το σημαντικότερο ερώτημα είναι: πώς θα του συμπεριφερθεί ο λαός; Οι άνθρωποι που υφίστανται τις παρενέργειες της οικονομικής άνθησης, δηλαδή τις συνέπειες της νοσηρότητας, και η ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους είναι προσαρμοσμένη στις παγιωμένες συνήθειες που ξέρουν πολύ κατά ότι τους βλάπτουν, θ’ αγκαλιάσουν την προσπάθειά του ή θα συνταχθούν με τους εχθρούς του και να του ζητήσουν ευγενικά ν’ απομακρυνθεί από κοντά τους;

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα φανερώσει αν είμαστε άξιοι της κατάστασής μας ή θα κατορθώσουμε κάποτε να την αλλάξουμε. Ας προβληματιστούμε κι ας αποφασίσουμε.

 

Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης

Θεολόγος

Υπεύθυνος της ΘΟ Πολιτισμού της ΝΙΚΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Ιωάννινα

Πυρσινέλλας 1 και Ναπολέοντος Ζέρβα γωνία, (1ος όροφος), Ιωάννινα 45221

Κιλκίς

21ης Ιουνίου 205 (2ος όροφος), Κιλκίς 61100

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890

Βόλος

NAKOS CENTER, Σπ. Σπυρίδη 38, 1ος όροφος., Βόλος 38221

Σέρρες

Εμμανουήλ Ανδρόνικου 1, Σέρρες 62100