Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα
Σπύρος Τσιρώνης: “Σχετικά με τον διορισμό εκπαιδευτικών που πέτυχαν στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ”
Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΙΚΗΣ, Σπυρίδων Τσιρώνης, απηύθυνε επίκαιρη ερώτηση προς την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που αφορούσε διορισμό επιτυχόντων εκπαιδευτικών σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ 2004, 2006 και 2008.
Ο κ. Τσιρώνης, στην πρωτολογία του, υπενθύμισε στην Υφυπουργό πως από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 έχουν εκδοθεί δώδεκα θετικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ των εκπαιδευτικών αυτών. Το Υπουργείο όμως, μολονότι δεν χρειάζεται καμία ειδική νομοθετική ρύθμιση, ακόμα δεν έχει δώσει εντολή για την εκτέλεση των αποφάσεων. Στη συνέχεια ο Βουλευτής της ΝΙΚΗΣ κάλεσε την Υφυπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να δώσει άμεσα την εντολή στη Διοίκηση να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να διοριστούν όσοι είναι στη σειρά κατάταξης.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσιρώνης παρατήρησε ότι η Διοίκηση, για την άρνησή τηςμνα συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΣΤΕ, έλαβε υπόψη της τρεις παράγοντες, τους οποίους επικαλέστηκε και η Υφυπουργός: το δημόσιο συμφέρον, τα δικαιώματα των τρίτων και τον εύλογο χρόνο διορισμού. Στα τρία αυτά σημεία ο Βουλευτής απάντησε ως εξής:
- Από τους πεντακόσιους συνολικά αιτούντες εκπαιδευτικούς, μένουν περίπου εξήντα. Δεν μπορεί εξήντα άτομα, δέκα περίπου ειδικοτήτων, και ενώ ήδη το Υπουργείο έχει προκηρύξει δέκα χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών, να είναι κατά του δημοσίου συμφέροντος.
- Υπάρχει ρητή πρόβλεψη για εν μέρει ανάκληση μόνον της παράλειψης διορισμού αυτών των εξήντα πέντε ανθρώπων.Άρα δεν θα επηρεάσει καθόλου τους υπόλοιπους, τους τρίτους.
- Σύμφωνα με το διοικητικό δίκαιο, οι παράνομες διοικητικές πράξεις, όπως είναι η παράλειψη των διορισμών, ανακαλούνται ελεύθερα, καθώς δεν υφίσταται κάποιο ανώτατο χρονικό όριο ανάκλησης εκ του νόμου.
Επομένως, κατέληξε ο κ. Τσιρώνης, και τα τρία επιχειρήματα της Διοίκησης είναι έωλα. H εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.