H NIKH προτείνει λύσεις για τα Κόκκινα Δάνεια και τη Δικαιοσύνη
Ακολουθούν μερικές από τις παρατηρήσεις - προτάσεις μας επί του νομοσχεδίου για τον νέο Δικαστικό Χάρτη που εισήχθη σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής :
- Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ουσία υλοποιεί τις εντολές των δανειστών μας από τα μνημόνια, υποτάσσοντας την ελληνική δικαιοσύνη στην οικονομία. Αυτό που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι η ταχύτερη διαδικασία για υποθέσεις μεγάλου επενδυτικού οικονομικού ενδιαφέροντος, και όχι για υποθέσεις του κοσμάκη. Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί το παρόν νομοσχέδιο. Γι' αυτό και σύμβουλος του Υπουργείου ήταν η Παγκόσμια Τράπεζα.
- Τα ξένα funds έχουν ανάγκη από γρήγορες και βελτιωμένες δικαστικές διαδικασίες, για να αφαιρέσουν τα σπίτια από όσους τα έχουν ακόμα στην κατοχή τους. Από γρήγορες και φθηνές αποφάσεις εξώσεων ή διαταγές πληρωμής για χρέη προς το δημόσιο ή άλλους δανειστές, για να λεηλατήσουν τον ιδιωτικό πλούτο του ελληνικού λαού.
- Στην ακρόαση του νομικού κόσμου στην αρμόδια Επιτροπή, όλοι ανεξαιρέτως τόνισαν ότι η νέα αναδιάρθρωση το μόνο που θα επιτύχει είναι να εξαφανιστούν τα αυτόνομα μικρά δικηγορικά γραφεία και να αναπτυχθούν μεγάλες ακριβές δικηγορικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να είναι οικονομικά δυσβάσταχτο για τον μέσο πολίτη να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες αυτών των ακριβών γραφείων, άρα και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
- Πριν λίγες ημέρες οι Financial Times αποκάλυψαν αυτό που η πλειοψηφία των Ελλήνων βιώνει, ότι δηλαδή η χώρα μας είναι τελευταία στην Ευρώπη και ότι πάμε για ρεκόρ φτώχειας στην Ελλάδα. Καταρρέει λοιπόν ο ψεύτικος κυβερνητικός μύθος της επίπλαστης ανάπτυξης.
- Η κατάταξη της χώρας μας στην 147η θέση παγκοσμίως ως προς την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης είναι μία θλιβερή πραγματικότητα. Ωστόσο, δεν φταίει μόνον η ανικανότητα του κράτους, αλλά και το γεγονός ότι οι επαγγελματικές τάξεις, δικαστές, δικηγόροι, γραμματείς που θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα, ενδιαφέρονται μόνον για τα δικά τους -η καθεμία- μικροσυμφέροντα.
- Πάρτε επιτέλους μία γενναία απόφαση και μετριάστε με νόμο τα χρέη των Ελλήνων, είτε είναι από επιχειρηματικά είτε από στεγαστικά δάνεια είτε από δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Πολιτική βούληση χρειάζεται και ένας απλός νόμος, ανάλογος με αυτόν του 2004 για τα πανωτόκια των τραπεζών. Το απαιτεί εθνικός λόγος, λόγος δημοσίου συμφέροντος και αυτός είναι η οικονομική καταστροφή του μέσου Έλληνα που είναι η καρδιά του έθνους.
- Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ προτείνει, αντί της κατάργησης των ειρηνοδικείων, να μείνουν οι δικαστικοί σχηματισμοί ως έχουν, αλλά να μεταβιβαστεί η εξουσία διαχείρισης και προγραμματισμού των υπηρεσιών όλων των πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων κάθε εφετειακής περιφέρειας στον διευθύνοντα το κεντρικό πρωτοδικείο, ώστε να επιτυγχάνεται η ισομερής κατανομή της ύλης μεταξύ δικαστηρίων με περισσότερη και λιγότερη ύλη. Η ανισοκατανομή των υποθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς λόγω τυχαίων παραγόντων είναι η βασική αιτία του προβλήματος. Οι άξονες πάνω στους οποίους έχει δομηθεί η δική μας πρόταση είναι :
1. Οι οργανωτικές δομές μπορούν να παραμείνουν ως έχουν, αρκεί να προβλεφθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός κατανομής στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.
2. Η ισοκατανομή υποθέσεων να λαμβάνει χώρα σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας ανά εξάμηνο.
3. Ο συντονισμός και η λήψη της απόφασης σχετικά με τον αριθμό των δικαστικών λειτουργών που θα πρέπει να απασχοληθούν σε κάθε πρωτοδικείο, κάθε εξάμηνο, θα προσδιορίζεται με ακρίβεια από τον διευθύνοντα το πρωτοδικείο που βρίσκεται στην έδρα κάθε εφετείου. Με απόφασή του θα προσδιορίζεται ο αριθμός υποθέσεων –στόχος- που θα πρέπει να καλύπτει κάθε δικαστικός λειτουργός στην περιφέρειά του. Όσα πρωτοδικεία ή ειρηνοδικεία θα έχουν περισσότερη ύλη, θα προβλέπεται όχι μόνον απόσπαση, αλλά και παράλληλη απασχόληση δικαστικών λειτουργών από πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία με μικρότερο αριθμό υποθέσεων σε πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία με μεγαλύτερες ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί της ίδιας εφετειακής περιφέρειας θα συμπληρώνουν τον ίδιο αριθμό –στόχο- που θα έχει ορισθεί από τον συντονιστή διευθύνοντα.
Τέλος, για το πρωτοδικείο της Αθήνας προτείνουμε την τριχοτόμησή του. Το κεντρικό πρωτοδικείο με έδρα τη σημερινή, και άλλα 2 αυτοτελή πρωτοδικεία, ανατολικής και δυτικής Αττικής, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία και κατάλληλη κτηριακή υποδομή, επαρκές προσωπικό δικαστών και γραμματέων, και θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, φυσικά στο αναγκαίο και δημοκρατικά ανεκτό μέτρο.