Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα
Πλημμέλεια, ανικανότητα ή παράβαση καθήκοντος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ);
Είναι εξωφρενικό την ίδια ώρα που χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες φτάνουν σε αδιέξοδο πληρωμής των επιβληθέντων φόρων, η Ελλάδα να δέχεται υπέρογκα πρόστιμα γιατί δεν εισπράττει δασμούς σε εισαγόμενα ξένα προϊόντα.
Συγκεκριμένα έγινε γνωστό ότι την 12/5/2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών, πρόστιμο ύψους 376 εκατομμυρίων ευρώ, για απώλεια δασμών από την υποκοστολόγηση μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενων προϊόντων από την ΚΙΝΑ (Κλωστοϋφαντουργικά και παπούτσια). Το ύψος της δημοσιονομικής επίπτωσης για την Ελλάδα εκτιμάται στα 680 εκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός αυτό έγινε προσπάθεια να μην δημοσιοποιηθεί, προκειμένου να μην εκτεθεί η ΑΑΔΕ, αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση στα μάτια των φορολογούμενων πολιτών, ενώ η οφειλή συμψηφίσθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους.
Εύλογα αναρωτιέται κάποιος, πώς είναι δυνατόν οι αρμόδιες ελεγκτικές τελωνειακές αρχές της ΑΑΔΕ να έκαναν τέτοια παράλειψη. Δύο περιπτώσεις υπάρχουν. Είτε, δόθηκε κάποια άνωθεν εντολή στις υπεύθυνες τελωνειακές αρχές για τον τρόπο που θα έπρεπε να ενεργήσουν, είτε κάποιοι Υπάλληλοι επιφορτισμένοι με το έργο αυτό, δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους, λόγω ανεπάρκειας ή για ιδιοτελείς σκοπούς (π.χ. χρηματισμός). Τι από όλα αυτά συμβαίνει;
Να θυμίσουμε μερικά στοιχεία:
1ον Η σύσταση της ΑΑΔΕ αποτέλεσε Μνημονιακή υποχρέωση και είναι η Υπηρεσία που έχει αναλάβει την συλλογή όλων των φόρων του Κράτους.
2ον Η ΑΑΔΕ έχει λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή σε εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, παρά μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο διοικητής της Αρχής ασκεί υπερεξουσίες που δεν τις συναντάμε σε κανέναν Κρατικό φορέα. Επιλέγει και τοποθετεί τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων κάθε επιπέδου της Αρχής και αποφασίζει την απόλυση ή μετακίνησή τους. Καθορίζει ειδικό σύστημα προαγωγών και βαθμολογικής και υπηρεσιακής εξέλιξης, αλλά και το μισθολόγιο των υπαλλήλων της Αρχής.
3ον Δεν υπάρχει αντίστοιχο ευρωπαϊκό παράδειγμα ή χώρας του ΟΟΣΑ που η Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μην υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Στην Ελλάδα έγιναν πολλοί πειραματισμοί στην οικονομία και φυσικά κάποιες Κυβερνήσεις το αποδέχθηκαν.
Η ΝΙΚΗ, στις 3/7/24 στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατέθεσε ΕΡΩΤΗΣΗ με αριθμό 5582 για το παραπάνω θέμα, θέτοντας σειρά ερωτημάτων προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι απαντήσεις.
Ιωάννης Ιντζές, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΝΙΚΗΣ